MMF nas odrao za 158 miliona evra
Foto: Fonet Aleksandar Levajković

Strani kreditori masno naplaćuju usluge

MMF nas odrao za 158 miliona evra

InfoBiz -

Svetski finansijski policajac od 2009. Srbiji naplatio kursne razlike, kamatu i proviziju od 150 miliona i dodatnih osam samo za rezervisanje kredita

BEOGRAD - Srbija je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) platila 158 miliona evra kroz kursne razlike, kamate i provizije na ime kredita koje je koristila, ali i za one koje je mogla, a nije iskoristila.Našu zemlju je najskuplje koštao aranžman iz 2009, kad su od MMF za devizne rezerve uzete 1,53 milijarde evra. Kursne razlikeKroz kursne razlike građani naše zemlje svetskom finansijskom policajcu isplatili su 60 miliona evra, na ime kamate dodatnih 79,6 miliona evra, kao proviziju za povlačenje sredstava 7,6 miliona evra i na troškove za angažovanje sredstava četiri miliona evra.Iste godine MMF je srpskom budžetu pozajmio i 422 miliona evra, na ime kamata do sada je isplaćeno četiri miliona, a otplata glavnice tek predstoji. U 2011. potpisan je novi aranžman kojim je Srbiji stavljeno na raspolaganje 1,08 milijardi evra. Novac nije iskorišćen, ali je MMF na ime troškova „angažovanja sredstava“ naplatio 2,04 miliona evra. Prošle godine je potpisan novi trogodišnji aranžman i mada ništa od odobrene 1,1 milijarde evra nije iskorišćeno, opet je na ime troškova „angažovanja sredstava“ naša zemlja za dve godine platila 2,25 miliona evra, a do kraja aranžmana moraće da iskešira još 1,7 miliona evra.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da ništa ne bi bilo sporno da su sa 1,53 milijarde evra uzete od MMF 2009. ostvareni neki rezultati.- Naprotiv. Zaista mislim da je ovo vreme kad treba ozbiljno govoriti o tome da onaj ko uzima kredit ne sme narednoj vlasti da ostavlja obaveze i negativne pokazatelje ekonomije koju treba jačati i sve vreme da prigovara - rekla je ona. U NBS kažu za Kurir da je od 2009. do 2011, u vreme trajanja aranžmana iz 2009, fiskalni deficit povećan sa 4,4 na 4,8 odsto BDP, udeo javnog duga u BDP sa 32,8 na 45,4 odsto, inflacija sa 6,6 na sedam odsto, a deficit tekućeg računa platnog bilansa sa 6,6 na 10,9 odsto BDP.Trošak bukiranjaU NBS kažu i da je po aranžmanu koji je sadašnja vlast sklopila 2015. jedini dosadašnji trošak bio za rezervisanje sredstava.- Za prve dve godine plaćeno je 2,25 miliona evra. Predstoji još jedna isplata u februaru 2017, tako da bi ukupni troškovi aranžmana bili oko 3,99 miliona evra - dodaju u NBS.

Dejan ŠoškićNOVAC OTIŠAO U REZERVE NBSDejan Šoškić, koji je bio guverner NBS od jula 2010. do avgusta 2012, kaže za Kurir da nije učestvovao u pregovorima o aranžmanu, ali da je novac koji daje MMF obično kredit NBS za devizne rezerve.- To nije za budžet, to nema veze s trošenjem u budžetu. Ima izuzetaka, ali mi nismo bili u toj situaciji - rekao je Šoškić za Kurir.Mirko Cvetković, premijer u vreme sklapanja aranžmana 2009, nije bio dostupan za komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track