SVEČANO PRESEČENA VRPCA: Otvorena turska fabrika delova za automobile u Vladičinom Hanu
Foto: Tanjug Zoran žestić

Investicija vredna 11,35 miliona evra

SVEČANO PRESEČENA VRPCA: Otvorena turska fabrika delova za automobile u Vladičinom Hanu

InfoBiz -

Premijer Aleksandar Vučić otvorio je danas fabriku turskog investitora "Teklas automotive", koja proizvodi komponente za delove automobila, a čija će ukupna investicija biti 11,35 miliona evra.

Vrpcu su presekli premijer Vučić i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, a otvaranju fabrike prisustvuju i ministri Rasim Ljajić i Željko Sertić.

Investicija će biti zaokružena do 2018. godine, uz 400 zaposlenih radnika u prvom kvartalu, do konačnih 1.200 radnika, kada se očekuje profit od 20 miliona evra.

Turski "Teklas automotive" osnovan je 1971. godine sa glavnim akcentom na automobilsku industriju. Kompanija projektuje, razvija i proizvodi sisteme za cirkulaciju fluida, brisače za kola, zajedno sa delovima protiv vibracije, za proizvođače originalnih delova širom sveta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ta kompanija u Srbiji, odnosno u Vladičinom Hanu, planira proizvodnju sistema za cirkulaciju fluida niskog pritiska. Na ulasku u fabriku postavljeni su automobili opremljeni proizvodima te kompanije, koje je premijer obišao.

Darar: Doššli smo u Srbiju zbog povoljnih uslova

Moris Darar, generalni direktor turske kompanije "Teklas automotive", čija fabrika je danas otvorena u Vladičinom Hanu, rekao je da se ta kompanija odlučila na investiranje u Srbiju zbog povoljnih uslova, kvalifikovane radne snage, konkurentnih troškova, pomoći Vlade Srbije...

On je naveo da je plan da za pet godina završe sa ulaganjima, da ostvare promet do 100 miliona evra i da zaposle bar 1.200 radnika. "Naš pogon u Srbiji je bio spreman za samo pet meseci, što je rekord. Želja nam je da se ova fabrika i najbrže razvija od svih naših fabrika", rekao je Darar, zahvljujući se premijeru Vučiću, ministrima Rasimu LJajiću i Željku Sertiću, ambasadoru Turske Mehmedu Kemalu Bozaju i lokalnoj sammoupravi. Ambasador Turske Mehmet Bozaj podsetio je da su se premijeri dve zemlje još u decembru 2015. godine dogovorili da se ova fabrika otvori što pre, navodeći da su i Srbija i Turska na putu ka EU i da će im ova saradnja obezbediti bolji položaj na tom putu.

Poslanik SNS iz Vladičinog Hana poručio je da otvaranje nove fabrike u tom gradu obećava bolju budućnost za generacije koje dolaze. "Predugo je Vladičin Han bio kažnjen od strane vlasti i talac stečajnih upravnika. Danas okrećemo novi list", rekao je Mladenović, navodeći da je želja lokalne vlasti da se pokrenu još dve fabrike - ciglanu i fabriku ambalaže.

Zahvalio je premijeru Vučiću što je razumeo značaj razvoja i ovog dela Srbije, zbog čega je krenuo napred, a Vučić mu je rekao da mu ne bi dao da govori da je znao da će da drži stranačke skupove. Ukupna investivicija "Teklas automotive" u fabriku u Vladičinom Hanu biće 11,35 miliona evra.

Investicija ce biti zaokružena do 2018. godine, uz 400 zaposlenih radnika u prvom kvartalu, do konacnih 1.200 radnika, kada se ocekuje profit od 20 miliona evra. Ace Antevski, vlasnik kompanije "Smetling", koju je premijer sa saradnicima posetio ranije po dolasku u Vladičin Han, kazao je da je cilj da to mesto bude centar elektro industrije, da je namera da firma radi sa najsavremenijim sredstvima na proizvodnji transformatora, naponskih rastavljača, poliesterskih ormara i drugog, a zaposlenima je poručio da će fabrika dobro funkcionisati koliko oni budu dobro radili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja