MINISTARSTVO RUDARSTVA POKRENULO PRINUDNU NAPLATU Bogićević: Neću da platim dugove Srbiji!
Foto: Zorana Jevtic

Sporno poslovanje rudnika Lece

MINISTARSTVO RUDARSTVA POKRENULO PRINUDNU NAPLATU Bogićević: Neću da platim dugove Srbiji!

InfoBiz -
Ministarstvo rudarstva pokrenulo je postupak prinudne naplate naknade za korišćenje mineralnih sirovina za 22 kompanije koje duguju višše od 75 miliona evra.

Među najvećim dužžnicima je rudnik "Lece" koji je u vlasnišštvu biznismena Miroslava Bogićevića. Dug na ime rudne rente rudnika "Lece", koji je stečajni upravnik dao u zakup britanskoj kompaniji, je 520 miliona dinara, a Bogićević, kako kaže, neće da plati svoje obaveze držžavi.

Iz Ministarstva rudarstava i energetike indirektno su potvrđena saznanja, odnosno Ministarstvo nije odustalo od naplate dugovanja, uključujući i model prinudne naplate.

"Držžava neka namiri dug iz stečajne mase. Nisam hteo da plaćam rudnu rentu, jer mi vlast nije pomogla za otvaranje 500 radnih mesta u rudniku Lece. Dinkić je davao stranim kompanijama i po 10.000 evra za jedno radno mesto, a ja nisam dobio ni dinar. Smatrao sam da je normalno da ne plaćam rudnu rentu, jer je držžava trebalo da podnese neki teret za toliko zapoššljavanje ljudi", tvrdi Bogićević.

Ukupan dug je 9,3 milijarde dinara, a među prva tri dužžnika, pored "Lece", su RTB sa dugom od 5,1 milijardi dinara i "Resevaca" 490 miliona dinara.

"Od uvođenja zakonske obaveze plaćanja rudne rente, Resavica i Bogićević nisu dali ni dinar držžavi na ime ovih dažžbina, dok je Borski basen dao neku minornu sumu. RTB Bor i Resavica imaju privilegiju da su svrstani u 17 kompanija koje su do kraja maja oslobođene prinudne naplate. A kako mahom svi dugovi javnih i držžavnih preduzeća padnu na pleća poreskih obveznika, sva je prilika da će i sada tako biti", kažže izvor iz Vlade.

Ukupan dug koji držžava potražžuje po osnovu rudne rente iznosi 9,3 milijardi dinara.

Stevan Dželatović, v.d. direktora "Resavice", kaže da su najveći deo duga napravili njegovi prethodnici.

"Mi smo krajem maja oslobođeni prinudne naplate, a ššta će biti posle, ne znam ", kažže Dželatović.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track