Najveća kineska kompanija za proizvodnju vozova CRRC Korporejšn potpisala je ugovor o snabdevanju Čikaga vagonima za metro, u vrednosti od 1,3 milijarde dolara.

Kompanija CRRC Korporejšn, nastala 2014. godine spajanjem dve državne kompanije i najvećeg svetskog proizvođača vozova po obimu prihoda, potpisala je ugovor o proizvodnji 846 vagona za metro u Čikagu, koji će zameniti polovinu postojeće flote, prenosi agencija Frans pres.

Reč je o najvećem ugovoru o isporuci vagona koji je jedna kineska kompanija potpisala u nekoj razvijenoj zemlji, navodi se na zvaničnoj internet stranici CRRC-a, a ugovor je okarakterisan kao "proboj" za kineski izvoz visokotehnoške opreme.

kineski-vozovi-za-sad.jpg
Printscreen YouTube 
Foto: Printscreen YouTube

"Vozovi proizvedeni u Kini će se naći u Čikagu", navodi se na internet stranici kineske kompanije.

Ovaj ugovor će, prema rečima gradonačelnika Čikaga Rama Emanuela, "ući u istoriji", preneo je čikaški list Čikago San tajms.

Zvanični Peking već duže vreme apeluje na domaće proizvođače vozova da prošire poslovanje na inostranstvo kako bi stekli tržišni udeo. Kineske kompanije su potpisale ugovore o izgradnji železničke infrastrukture u nekoliko država, među kojima su Srbija, Indonezija i Mađarska, a najavljen je i projekat na Tajlandu. Čikago je drugi grad u SAD sa najvećim sistemom javnog prevoza, a vozove će u gradu montirati američka podružnica CRRC-a, navodi Frans pres, dodajući da će ovaj projekat doneti otvaranje 169 radnih mesta.

(Tanjug)