LAKU NOĆ, SVIRAČI: Sad će u kafanama svaka pesma da bude najskuplja
Foto: Dragana UDovičić, Tarifa, Taksa, Na

Sud oborio Zakon o muzičkom dinaru

LAKU NOĆ, SVIRAČI: Sad će u kafanama svaka pesma da bude najskuplja

InfoBiz -
Nakon presude da je neustavno zakonsko ograničenje visine muzičke takse, organizacije koje je naplaćuju traže veće tarife za kafedžije

BEOGRAD - Kolektivne organizacije za zaštitu autorskog prava Sokoj, OFPS i PI tražiće povećanje tarife muzičkog dinara koje naplaćuju od ugostitelja, a nakon što je Ustavni sud Srbije poništio odredbu Zakona o autorskom i srodnim pravima kojom je visina muzičkog dinara bila ograničena, saznaje Kurir.Iznos poskupljenja muzičke takse znaće se posle okončanja pregovora između ovih organizacija koje je naplaćuju i ugostitelja.

Ustavni sud presekaoNaime, prostor za poskupljenje muzičkog dinara otvorila je presuda Ustavnog suda kojom je neustavnom proglašena odredba u zakonu iz 2012. o ograničenju visina naknade za korisnike iz oblasti javnog saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma, takozvani muzički dinar, koji se naplaćuje korisnicima ugostiteljskih objekata kao što su kafići, restorani, klubovi, splavovi, hoteli, tržni centri, diskoteke i slično. Sud je takođe zaključio da je neustavna i kategorizacija korisnika koji su dužni da plaćaju muzički dinar.Zamenik direktora Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) Nikola Vilotić rekao je za Kurir da će nakon ove odluke suda OFPS i ostale organizacije za zaštitu autorskih prava tražiti povećanje muzičkog dinara.Procedura poskupljenja- Prema utvrđenoj proceduri, naša organizacija će u Službenom glasniku objaviti poziv reprezentativnim udruženjima korisnika naših usluga za pregovore o tarifi muzičkog dinara. Ako u roku od 60 dana ne postignemo sporazum, predlog nove tarife uputićemo na odobrenje Zavodu za intelektualnu svojinu, koji u roku od dva meseca treba da odluči o našem zahtevu, tako da se povećanje muzičkog dinara može očekivati na jesen - ističe Vilotić. Direktor organizacije Prava interpretatora (PI) Aleksandar Cvetković, inače sin bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, kaže da će se o poskupljenju muzičke tarife izjasniti nakon što se podrobnije upozna s odlukom Ustavnog suda, a isto poručuju i iz Sokoja.Sporna naplataSlavenko Grgurević, direktor Unije poslodavaca Srbije, kaže da su iznenađeni najavom inicijative da se poveća muzički dinar, kao što su bili i namerom da se uvede, i dodaje da je izvesno da će će ceh na kraju platiti građani.- Razgovarali smo s autorima muzike koja se sluša svuda, pa i na internetu, i oni kažu da ne dobijaju nikakve nadoknade za autorska prava. Pitamo se koga štite Sokoj, OFPS i PI i voleli bismo da saznamo kako stižu do novca i kako ga raspoređuju. Ali te podatke je nemoguće saznati, moraćemo da tražimo pomoć od Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije - navodi on. Grgurević ističe da će povećanje muzičke takse bez sumnje uticati na male preduzetnike, pa će Unija imati sastanak sa članstvom i sa pravim vlasnicima autorskih prava, umetnicima, jer mnogi od njih ne dobijaju ništa od muzičkog dinara koji se naplaćuje u njihovo ime.

Ugostitelji besniHOĆE DA NAS UGASENeđo Trklja iz Udruženja hotelijersko-ugostiteljske privrede kaže da će povećanje muzičkog dinara biti dodatni trošak za ugostitelje.- Ako se tako nastavi, ugasiće se restorani, ljudi će ostajati bez posla, a država će od nas dobijati manje na ime PDV. Ovo sigurno nije način ni za povećanje broja turista - rekao je Trklja.

Propao mu trudDINKIĆ PROGURAO ZAKONOdredbu Zakona o autorskom i srodnim pravima iz 2012, kojim je ograničena visina tarife muzičkog dinara i uvedena kategorizacija korisnika, u korist privrede je progurao bivši ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić. Iako mu se taj napor izjalovio, Dinkić, koji i sam zarađuje od autorskih prava za muziku i tekstove pesama koje piše, juče nije odgovarao na pozive i SMS Kurira ovim povodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track