VUČIĆ U RUMI: Srbija je najbolje mesto za ulaganje
Foto: Tanjug Tanja Valič

Otvorena fabrika auto-delova, posao za 200 ljudi

VUČIĆ U RUMI: Srbija je najbolje mesto za ulaganje

InfoBiz -
RUMA - Fabrika delova za autoindustriju Hačinson, koja će zaposliti 200 radnika, otvorena je danas u Rumi, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića.

Vučić je obišao pogone, gde mu je rukovodstvo fabrike pokazalo mašine, i pustio u rad autoklavu. Hačinson će u Rumi proizvoditi gumena creva za rashladne uređaje na automobilima i njima će snadbevati renomirane proizvođače poput Mercedesa, Fijata, Suzukija, Renoa.

Opština Ruma je investitoru iz Francuske ustupila 7,8 hektara zemljišta na kome je kompanija izgradila proizvodni pogon od blizu 6.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije procenjena je na 7,3 miliona evra.

U ovoj fabrici delova za autoindustriju posao će dobiti 200 nezaposlenih građana opštine Ruma. Kako je ranije najavljeno, plan je da se izvozi u Nemačku, Mađarsku, Italiju i Rusiju, a rukovodstvo fabrike je isticalo da pored geostrateškog položaja ovaj deo Srbije ima i kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu.

Marko Dobričević (21), angažovan na mašini autoklavu, kaže da je prethodno prošao obuku u pogonima kompanije u Poljskoj i da mu mnogo znači što će raditi u Hačinsonu, budući da je bio na birou za nezaposlene. "Mnogo mi znači što su me povukli sa biroa, a obuka u Poljskoj bila je divno iskustvo za mene, iako u nekim momentima nije bilo lako", rekao je Dobričević.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle otvaranja fabrike autodelova Hačinson u Rumi, da Srem može da primi još investicija.

Vučić je rekao da nije bio nimalo lak posao ubediti Hačinson da dođe u Srbiju, budući da su razmišljali i o Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj. "Srećan sam što ste izabrali Srbiju, jer Srbija jeste najbolje mesto za ulaganje", rekao je Vučić. On je poručio da lokalnim vlasima u tom delu Srbije da Srem može da primi još fabrika i Stara Pazova, Inđija, Pećinci da treba da se "takmiče" da privuku investitore.

Premijer je zahvalio ambasadorki Francuske Kristin Moro na podršci, navodeći da i otvaranje ove fabrike može da znači renesansu francusko-srpskih trgovinskih odnosa. "Nadam se da trgovinska razmena u naredne dve godine može da dođe do milijardu evra", rekao je Vučić.

On je istakao da je vlada uložila 1,9 miliona evra podsticaja, da je lokalna samouprava dala zemljište i pristupne saobraćajnice i podvukao da to i jeste posao vlasti. "Srećni smo što će 200 ljudi po ugovoru dobiti posao, mislim da će ih biti i 300, a razgovaramo o tome da se ovde proizvode i creva za gorivo, što bi značilo 400 zaposlenih", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Ruma od januara 2014. do kraja 2015. godine smanjila broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje za 1.375 što je veliki uspeh za tu opštinu. Fabrika delova za autoindustriju Hačinson, koja će zaposliti 200 radnika, otvorena je danas u Rumi, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića. Vučić je obišao pogone, gde mu je rukovodstvo fabrike pokazalo mašine, i pustio u rad autoklavu.

Hačinson će u Rumi proizvoditi gumena creva za rashladne uređaje na automobilima i njima će snadbevati renomirane proizvođače poput Mercedesa, Fijata, Suzukija, Renoa. Opština Ruma je investitoru iz Francuske ustupila 7,8 hektara zemljišta na kome je kompanija izgradila proizvodni pogon od blizu 6.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije procenjena je na 7,3 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track