ANTIĆ: Srbija je sada bezbednija od poplava
Foto: Beta/nenad Petrović, 2 Jun 2015

Rad na prevenciji

ANTIĆ: Srbija je sada bezbednija od poplava

InfoBiz -
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je danas da je Srbija mnogo bezbednija od poplava nego što je bila pre 2014. godine, ali da još mora mnogo da se radi na prevenciji.

Antić i ambadasor Velike Britanije u Srbiji Denis Kif posetili su Rudarski basen "Kolubara" povodom završetka projekta pomoći Srbiji u obnovi od posledica poplava.

Za obnovu "Kolubare" vlada Velike Britanije obezbedila je 1,3 miliona evra (990.000 funti), a ;obnovljene su 24 strukture na nasipima duž reka Kolubare, Lukavice i Turije, dok je reka Peštan vraćena u svoje prvobitno korito. ;

Stabilnost energetskog sistema Srbije tokom i nakon poplava održana je ne samo zahvaljujući nacionalnim naporima već i pomoći medjunarodne zajednice, istakao je Antić.

"Ako znamo da je svaki dinar uložen u prevenciju jednak iznosu od sedam dinara uloženih u saniranje posledica poplava, razumećemo značaj postojanja sveobuhvatnog i efikasnog sistema zaštite za celokupan razvoj države. Veoma mi drago da smo i na ovaj način bili u prilici da potvrdimo snagu bilateralnih odnosa naših dveju zemalja koji traju skoro 180 godina", rekao je ambasador Kif.

U sklopu projekta pomoći Velike Britanije poplavljenim područjima u Srbiji izrađen je i Lokalni operativni plan za odbranu od bujičnih poplava na vodotokovima drugog reda na teritoriji Lazarevca za 2016. godinu, a više od 20 predstavnika institucija iz te opštine prošlo je obuke i dobilo sertifikate iz oblasti zaštite i spasavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track