RTB BOR U DUGOVIMA: Umesto bisera privrede, novi teret za građane
Foto: Nebojša Mandić

Pokrenut predstečajni postupak

RTB BOR U DUGOVIMA: Umesto bisera privrede, novi teret za građane

InfoBiz -
RTB Bor je 2014. završio sa nešto manje od 115 miliona evra gubitka. Poslovni prihodi su u odnosu na 2013. pali za 12 odsto. Dugovi su do početka ove godine narasli na 1,2 milijarde evra

O RTB Boru se pričalo kao o najvrednijoj kompaniji u istočnoj Srbiji. U rentabilnost se nije sumnjalo – cena bakra će skočiti dovoljno da ta firma bude profitabilna. Desilo se suprotno – umesto bisera privrede imamo teret na leđima poreskih obveznika.

Sa svakom tonom bakra, ova firma proizvodi gubitke. Tržište bakra nije se oporavilo. Budućnost RTB Bora je upitna. Forma prestaje da pravi gubitke tek kad bakar košta 7.000 dolara po toni. U poslednje vreme cena ima trend pada.

RTB Bor je 2014. završio sa nešto manje od 115 miliona evra gubitka. Poslovni prihodi su u odnosu na 2013. pali za 12 odsto. Dugovi su do početka ove godine narasli na 1,2 milijarde evra.

"Dokle treba da idemo? Do dve milijarde, do pet milijardi... Neko bi morao da nam kaže i da građani shvate da svaki novi gubitak RTB Bor napravi, neko će morati da plati, nema ko drugi do građana Srbije", kaže glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Ako bi dug vraćali zaposleni u privatnim firmama, svako bi davao sto evra mesečno. U praksi, deo duga će vratiti država, koja je garantovala za 150 miliona evra kredita, od čega 23 miliona dolazi sledeće godine na naplatu. To je davanje na koje se nije računalo, a moguće i da nije jedini trošak za neko od preduzeća koja su još pod državnom zaštitom.

"Nije pitanje da li će poreski obveznici pomagati Bor u otplati dugova, već samo kad će se to desiti, da li sledeće ili kroz dve godine", kaže Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

U Ministarstvu privrede kažu da neće biti novih garancija, kao ni da Bor nije primalac državne pomoći.

Trenutno se radi opsežna analiza poslovanja, koja treba da predvidi na koji način će se odgovoriti na probleme likvidnosti koje preduzeće ima, a zbog izuzetno niske cene bakra na svetskom tržištu.

Ekonomisti su podeljeni oko perspektiva kompanije.

"Jedini metal koga mi imamo u ozbiljnijoj količini, a koji je skup i tražen na međunarodnom tržištu je bakar. Ako bih birao preduzeće koje bih pomogao na neki srednji rok, to bi bio RTB Bor", kaže ekonomista Goran Nikolić.

"Moramo se više baviti znanjem, da vidimo znanjem kad će neke cene omogućiti da ta kompanija uspešno posluje, da vidimo i koliko bi koštalo konzerviranje kapaciteta do nekog vremena. Dosad smo prebrzo odlučivali na političkom nivou šta će se dogoditi sa nekom kompanijom", kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Za sada pokrenut je predstečajni postupak u firmi. Direktor Blagoje Spaskovski koji je tvrdio da kompanija vredi najmanje milijardu evra, nije komentarisao perspektive ove kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track