EPS UBRZAO KORIŠĆENJE RASPOLOŽIVIH KREDITA: Finansiranje 9 velikih projekata od 1,35 milijardi evra
Foto: Nebojša Mandić

Racionalizacija

EPS UBRZAO KORIŠĆENJE RASPOLOŽIVIH KREDITA: Finansiranje 9 velikih projekata od 1,35 milijardi evra

InfoBiz -
„Elektroprivreda Srbije“ uspela je u protekle tri godine da ubrza korišćenje raspoloživih kreditnih sredstava i EPS sada racionalno koristi raspoložive kredite, ne kasni sa realizacijom, a tempo korišćenja sredstava odgovara realnim potrebama projekata, saopštila je kompanija

U saopštenju se navodi da je problem predstavljalo to što je više od polovine tih sredstava bilo ugovoreno pre nego što su analize i dokumentacija za projekte bili spremni i EPS je plaćao troškove nepovlačenja sredstava.

- U ovom trenutku, devet velikih investicionih projekata EPS-a finansira se iz kredita ukupne vrednosti 1,35 milijardi evra. Reč je o 11 značajnih kreditnih aranžmana koje su obezbedile međunarodne finansijske institucije ili vlade drugih zemalja. Izrada dokumentacije je ubrzana i dinamika ugovaranja sada je usklađena sa dinamikom odvijanja projekata, što ranije nije bio slučaj - dodaju u EPS-u.

Iz raspoloživih međunarodnih kredita EPS je do sada ugovorio poslove u vrednosti 1,15 milijardi evra, dok će se ostatak sredstava koristiti u skladu sa realizacijom projekata.

Krediti se koriste za modernizaciju postrojenja, uvođenje novih tehnologija i poboljšanje zaštite životne sredine. Među projektima koji se finansiraju međunarodnim kreditima su revitalizacija hideroelektrane „Zvornik“, uvođenje pametne merne infrastrukture „EPS Metering“, zaštita životne sredine u termoelektranama na lignit, kao i otklanjanje posledica prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

- Konačno je, posle 23 godine od puštanja u rad poslednjeg proizvodnog kapaciteta, pokrenuta i gradnja novog bloka B3 snage 350 megavata u TE „Kostolac“ vrednosti 715,6 miliona dolara, koji se finansira iz kineskog kredita ugovorenog krajem 2014. godine - naglašavaju u kompaniji.

(E.P.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track