Antić: Gasovod Srbija-Bugarska finansiraće i EU
Foto: Fonet

Ministri energetike potpisali Memorandum

Antić: Gasovod Srbija-Bugarska finansiraće i EU

InfoBiz -
Šefovi energetike 14 zemalja centralne i jugoistočne Evrope definisali šest prioritetnih projekata u cilju obezbeđenja diversifikacije i sigurnosti snabdevanja

BEOGRAD - Ministri energetike centralne i jugoistočne Evrope, uključujući i srpskog ministra Aleksandra Antića, potpisali su danas u Dubrovniku Memorandum o zajedničkom pristupu suočavanju sa izazovima diversifikacije i o sigurnosti snabdevanja.

- Definisano je šest prioritetnih projekata, a među njima interkonekcija Srbija-Bugarska određena je kao drugi najznačajniji projekat za koji će biti obezbeđena evropska finansijska podrška - izjavio je Antić za Kurir.

On sa još 13 kolaga iz regiona boravi u Dubrovniku gde se održava drugi skup radne grupe za gasno povezivanje centralne i jugoistočne Evrope (CESEC), na kojem će biti razmatrana diversifikacija izvora snabdevanja gasom. Antić je na skup otišao na poziv potpredsednika Evropske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča i evropskog komesara za energetiku Migela Arisasa Kanjetea.

Poziv je usledio posle izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, i oštrih reakcija iz Srbije, da je zvanični Brisel planirao da "istočni prsten", deo Turskog toka, zaobiđe Srbiju. Antić će se na marginama skupa sastati i sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za međunarodna energetska pitanja Amosom Hohstinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja