Tadić najavio razgovore s privrednicima u Hanoveru
Foto: Kurir

Tadić najavio razgovore s privrednicima u Hanoveru

InfoBiz -
Cilj Srbije je da bude bitan proizvođač automobila u periodu koji je pred nama, rekao je lider DS

VLASOTINCE - Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić najavio je u Vlasotincu da će narednih dana otputovati u Hanover na sajam privrede, gde će voditi političke, ali i privredne razgovore, a cilj je da dovede nove međunarodne kompanije u Srbiju.

Pilikom obilaska proizvodnog pogona preduzeća "Gruner Serbian d.o.o." Tadić je rekao da će susreti s privrednicima u Nemačkoj biti prilika da "obezbedimo čak i tokom predizborne kampanje kontinuitet pritiska na međunarodne proizvođače kako bi ih doveli u Srbiju".

Tadić je istakao da je zamisao vrlo jasna, sistemski utemeljena i da je cilj Srbije da bude bitan proizvođač automobila u periodu koji je pred nama.

"Siguran sam da u poređenju sa evropskim proizvođačima pružamo komparativne prednosti stručnošću naše radne snage, cenom rada, uslovima poslovanja. Svi evropski proizvođači trpe gubitke proizvodeći u zemljama Unije i to je velika šansa za Srbiju. Da bi smanjili gubitke oni razmišljaju o preseljenju proizvodnje u Srbiju", naveo je Tadić.

Visokotehnološka proizvodnja autodelova, kao u fabrici "Gruner", svedoči, kako je kazao, da je sistemski rađeno, da je napravljen jedan strategijski plan proizvodnje autokomponenti, stvarajući uslove za razvoj auto-industrije.

Srbija je osmišljavala način podizanja autoindustrije time što je prvo razvijala proizvodnju komponenti za autoindustriju i postala je prirodno središte za investicije kao što je Fijat, naglasio je Tadić.

Dolazak Fijata, prema njegovim rečima, otvara novu perspektivu dolaska proizvođača automobila i dodao da se već pregovara sa drugim velikim kompanijama u toj branši.

"Mi danas već vršimo strategijski pritisak na zemlje sa tradicijom u autoindustriji kako bi došlo do internacionalizacije proizvodnje i izmeštanja. Uveren sam da ovaj način koji smo osmislili mora da da još veći rezultat. Ideja je da najmanje još jedan veliki proizvođač automobila dođe u Srbiju što bi našu zemlju stavilo u epicentar te proizvodnje na globalnom planu", uveren je on.

Tadić je podsetio da je promocija novog modela "fiće" skrenula interesovanje stručnih krugova na Srbiju, ocenio je kao pozitivno iznenađenje u autoindustriji i izrazio uverenje da će nakon masovnog izlaska sa proizvodnih linija u Kragujevcu porasti investicije u proizvodnju autokomponenti u Srbiji.

Sporazum sa kompanijom Danijeli na leto

Predsednički kandidat koalicije "Lista za bolji život" Boris Tadić najavio je da bi sporazum sa kompanijom Danijeli mogao biti sklopljen na leto.

Danijeli je jedna od tri najveće svetske kompanije u industriji čelika, podsetio je Tadić i dodao da se privode kraju razgovori sa ovim tradicionalnim kooperantom Fijata.

"Mi privodimo kraju razgovore sa kompanijom Danijeli i mislim da bismo u junu ili julu mogli završiti konačni sporazum koji bi podrazumevao novih milijardu i 200 miliona evra izvoza, posle dve milijarde o kojima je govorio čelnik Fijata pre nekoliko dana. To potpuno menja krvnu sliku sprske ekonomije i privrede. To je proces reindustrijalizacije srpske privrede, poručio je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track