ANTIĆ U STEJT DEPARTMENTU: Dogovorena energetska saradnja sa SAD
Foto: Zorana Jevtic

Zajednički projekat

ANTIĆ U STEJT DEPARTMENTU: Dogovorena energetska saradnja sa SAD

InfoBiz -
Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Hohštajn izrazio je razumevanje za poziciju Srbije u pogledu energetske diverzifikacije i preneo punu podršku SAD ostvarivanju postavljenih ciljeva

VAŠINGTON/BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas u Vašingtonu sa Amosom Hohštajnom, specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD Džona Kerija za međunarodna energetska pitanja o energetskoj saradnji SAD i Srbije.

Na sastanku u Stejt departmentu dogovorena je saradnja po pitanju energetike, diverzifikacije snabdevanja i izvora energije, kao i unapređenja energetske bezbednosti Srbije, saopštilo je Ministarstvo energetike. Ministar Antić izneo je spremnost Srbije za daljim jačanjem saradnje na zajedničkim projektima u oblasti energetike sa SAD.

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Hohštajn izrazio je razumevanje za poziciju Srbije u pogledu energetske diverzifikacije i preneo punu podršku SAD ostvarivanju postavljenih ciljeva. Dogovoren je nastavak dijaloga i konkretna saradnja po ovim pitanjima. Antić se, kako je saopšteno, susreo i sa predstavnicima kompanije Sautern (Southern), jedne od vodećih američkih energetskih kompanija.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima realizacije projekta izgradnje nove termoelektrane uz primenu "TRIG" tehnologije putem koje se gasifikacijom uglja električna energija proizvodi uz najviše ekološke standarde. Dogovoreno je da predstavnici Sauterna do kraja jula, u okviru delegacije američkog Ministarstva energetike, posete Srbiju kako bi se definisali konkretni koraci u realizaciji ovog, veoma važnog, zajedničkog projekta.

Nakon Vašingtona, ministar Antić će, kao izaslanik premijera Srbije Aleksandra Vučića posetiti gradove Denver i Feniks gde će se susresti sa predstavnicima kompanija "Rio Tinto" i "Friport". Antić je juče RTS-u izjavio da kompanija Rio Tinto radi ozbiljna istraživanja litijuma u okolini Loznice, a Friport nalazišta sa visokom koncentracijom bakra, zlata i srebra kod Bora. O jačanju energetske saradnje SAD i Srbije Antić je juče u Vašingtonu razgovarao sa zamenikom američkog sekretara za energetiku Džonatanom Elkindom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja