Računi za struju veći za 300 dinara
Foto: Fonet

Vlada s MMF usaglasila poskupljenje

Računi za struju veći za 300 dinara

InfoBiz -
Cena električne energije od avgusta će porasti za 12 odsto, od čega 4,5 ide u kasu EPS, a 7,5 odsto u državni budžet kroz novouvedenu akcizu

BEOGRAD - Avgustovski računi za struju svim domaćinstvima u Srbiji biće veći 12 odsto, odlučila je Vlada Srbije. To znači da će prosečan račun građana od 2.500 dinara biti veći za 307 dinara.- Svesni smo da je neophodno da „Elektroprivredu Srbije“ i naš elektrosistem dovedemo na neophodan nivo i zato smo prošle noći, posle teških pregovora s MMF, usaglasili da se cena električne energije koriguje od 1. avgusta za 12 odsto. U to je sadržana i taksa, odnosno akciza na električnu energiju - saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je precizirao da će, od ukupnog poskupljenja, 4,5 odsto biti povećanje cene kilovata za EPS, dok će preostalih 7,5 odsto iznositi akciza, od koje će sredstva ići u budžet. Iako privreda sama ugovara na tržištu cenu struje, i nju će pogoditi uvođenje akcize od 7,5 odsto na ovaj energent, ali ministar smatra da to neće uticati na inflaciju.Najjeftinije u regionuAntić tvrdi da će i sa ovim poskupljenjem cena struje u Srbiji biti najjeftinija u regionu i Evropi.- Cena električne energije u Srbiji i dalje će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji, 20 odsto u odnosu na BiH, duplo niža u poređenju s Crnom Gorom i Hrvatskom i 60 odsto niža nego u Albaniji. S druge strane, nastavićemo da jačamo politiku energetski zaštićenog kupca i u budžetu imamo obezbeđeno više od šest miliona evra za besplatne kilovate, koje će dobiti najugroženiji građani, odnosno od 120 do 250 kWh mesečno - rekao je Antić, koji smatra da više ne mogu na identičan način da se subvencionišu i najsiromašniji i najbogatiji.

Boli glava od troškova... U avgustu strujni udar
Boli glava od troškova... U avgustu strujni udar

RacionalizacijaMinistar finansija Dušan Vujović sračunao je da će s poskupljenjem od 12 odsto prosečan račun domaćinstava za struju od avgusta biti veći za oko 300 dinara.- Akcize se obračunavaju na fakturisanu cenu struje i posle se na ukupnu novu cenu obračunava PDV od 20 odsto - rekao je Vujović, koji je na pitanje zašto nisu povećane akcize na duvan i luksuzna vozila, a ne samo na struju, što pogađa siromašne građane, ponovio da je cilj uvođenja akciza i racionalizacija potrošnje struje.- Cilj je da se električna energija efikasno koristi, da se ne troši na grejanje, već da se uštedama oslobode elektrokapaciteti za industriju - kazao je ministar finansija Dušan Vujović.

Petar BogosavljevićUDAR NA NOVČANIKPetar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da će najavljeno poskupljenje struje izazvati rast cena svih proizvoda za najmanje pet odsto.- To bi realno moglo da poveća maloprodajne cene za tri do četiri odsto, ali iskustvo iz prakse govori da je, usled psihološkog efekta, taj rast uvek veći. Prvo se odražava na zelene pijace, koje su najosetljivije na svaku promenu cena, i ovo će svakako biti izuzetno veliki udar na budžet građana - kaže Bogosavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track