DUG SRBIJE SKAČE ZA 800 MILIONA DOLARA: Opasno izjednačavanje evra i dolara!
Foto: Shutterstock

KURSNE RAZLIKE

DUG SRBIJE SKAČE ZA 800 MILIONA DOLARA: Opasno izjednačavanje evra i dolara!

InfoBiz -
Svetski ekonomisti predviđaju jačanje dolara za 10 %, što povećava naše zaduženje za dva odsto BDP. Dodatno povećanje može uzrokovati i izdavanje novih kreditnih garancija JP, što nije predviđeno budžetom

BEOGRAD - Državni dug do kraja godine biće veći za skoro 800 miliona evra, ne zbog novog zaduživanja, već zbog kursnih razlika.Fiskalci su nedavno upozorili da vodeći svetski analitičari predviđaju da bi se vrednost evra i dolara mogla izjednačiti do kraja godine, što bi značilo i rast srpskog duga.- To bi značilo da će dolar u odnosu na evro ojačati za oko 10 odsto, što povećava dug za 800 miliona evra ili oko dva odsto BDP. Dug bi mogao dodatno da se poveća zbog izdavanja novih garancija za kreditiranje javnih preduzeća, što nije predviđeno budžetom, niti je dozvoljeno aranžmanom s MMF, budući da još nema rešenja za probleme petrohemijskog kompleksa i „Srbijagasa“ - upozorio je Fiskalni savet.Pavle Petrović, predsednik FS, kaže da postoje dobre vesti u prvom kvartalu jer je minus u državnoj kasi manji od planiranog, ali da to nije ništa spektakularno. On je naveo da su glavni uzrok toga smanjenje plata i penzija i nešto bolja naplata poreza.- Ima i privremenih faktora, kao što su uplate dividendi javnih preduzeća i manje javne investicije od planiranih - dodao je on.Petrović je takođe istakao da ako se fiskalni rezultati pokažu dobro i u narednim mesecima, bilo bi bolje da se taj novac koristi za slučaj da „se isklizne“ u strukturnim reformama.- Šta ako ne uspemo s reformom „Srbijagasa“, pa nam zatrebaju nove subvencije? Šta ako „Železnice“ ne otpuste ljude? - ukazuje Petrović.

Mlađen KovačevićNEREALAN KURS DINARAMlađen Kovačević, član Ekonomske akademije nauka, kaže za Kurir da nema razloga za optimizam. Dug je, kako navodi, veći nego što se zvanično prikazuje jer je kurs dinara prema evru nerealan.- Moramo manje da se zadužujemo, to je jedini spas, ali mi to ne radimo jer ne smanjujemo troškove. Prodajemo najvrednije firme, poput „Telekoma“, jer mislimo da tako možemo da održimo kurs, ali ubrzo će uslediti argentinski scenario i devalvacija dinara - jasan je on.

STANJE DRŽAVNIH FINANSIJA- 24,1 milijardu evra je dug Srbije- 83,8 odsto je udeo duga u BDP- 45 odsto BDP je granica koju ne sme da pređe dug prema Zakonu o javnom dugu- 1 milijardu evra je povećan dug od kraja januara do početka marta zbog jačanja dolara- 14,1 milijardu € bio je dug 2000.- 8,78 milijardi evra bio je dug 2008, što je najniže od 2000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track