NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 7,5 odsto
Foto: Marina Lopičić

Za 0,5 procentnih peona

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 7,5 odsto

InfoBiz -
Ovakva kretanja, kao i inflaciona očekivanja koja se kreću oko cilja od 4,0 odsto, otvaraju prostor da monetarna politika da doprinos dugoročno održivom oporavku domaće ekonomije, poručila je Narodna banka Srbije

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije je danas odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 7,5 odsto.

Izvršni odbor je, piše u saopštenju, "imao u vidu da u uslovima povećanja globalne likvidnosti usled kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, dosledno sprovodjenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i zaključenje aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom utiču na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju".

- O tome svedoči pad premije rizika zemlje (Srbije) i veća tražnja nerezidenata za državnim hartijama od vrednosti. Ovakva kretanja, kao i inflaciona očekivanja koja se kreću oko cilja od 4,0 odsto, otvaraju prostor da monetarna politika da doprinos dugoročno održivom oporavku domaće ekonomije - poručila je NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija, nakon istorijskog minimuma u januaru "koji je pre svega posledica visoke prošlogodišnje baze uzrokovane povećanjem stope PDV i akciza", u februaru započela rast i postepeni povratak u granice cilja (4,0 plus minus 1,5 odsto).

NBS očekuje da se inflacija u drugoj polovini ove godine vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, čemu će, po oceni Izvršnog odbora, "doprineti mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora sa privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track