Nema odlaganja Zakona o računovodstvu
Foto: Rojters

Ministarstvo finansija

Nema odlaganja Zakona o računovodstvu

InfoBiz -
Odlaganje primene novih propisa o računovostvo tražilio je Savez računovođa i revizora Srbije

BEOGRAD - Novi Zakon o računovodstvu, kao i podzakonska akta za njegovo sprovođenje, neće biti ukinuti niti će njihova primena biti odložena, saopstilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Odlaganje primene novih propisa o računovostvo tražilio je Savez računovođa i revizora Srbije, ukazujući da se njima uvode novi nameti privredi. "Donošenjem Zakona o računovodstvu i povezanih podzakonskih propisa nisu nametnuti bilo kakvi dodatni troškovi privredi već su propisana jednostavnija pravila o finansijskom izveštavanju i time smanjena administrativna opterećenja i postupci", navodi se u saopštenju Ministarstvo finansija.

Ukazano je da je propisivanjem novih kriterijuma za razvrstavanje pravnih lica smanjen broj preduzeća koja su obveznici revizije, sa 5.600 na oko 4.000, čime su troškovi privrede i u tom delu značajno manji. Finansijski izveštaji za 2014. godinu biće sastavljani na osnovu novog Zakona o računovodstvu koji je, kako je istaknuto, "u najboljem interesu Srbije i svih njenih građana".Rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre (APP) je 30. jun.

Redovan rok za predaju izveštaja za statističke i druge potrebe je kraj februara, ali je ove godine produžen do 31. marta, na zahtev Privredne komore Srbije jer jedan broj preduzeća nije obezbedio na vreme kvalifikovani elektronski potpis.Elektronsko dostavljanje finansijskih izveštaja, koje počinje ove godine, po proceni Ministarstva finansija će dodatno smanjiti troškovi privrede, olakšati komunikaciju obveznika sa APP-om i povećavati pravnu sigurnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track