VUČIĆ U DAVOSU: Minimalna intervencija države oko franka
Foto: Vlada Srbije

Hrvatski scenario otpada

VUČIĆ U DAVOSU: Minimalna intervencija države oko franka

InfoBiz -
Mi to ne radimo sa evrom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država moraće da plati dosta novca zbog toga, rekao je Vučić navodeći da Srbija neće slediti primer susedne Hrvatske

BEOGRAD - Srbija će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema povezanih sa kreditima u švajcarskim francima, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu, Vučić je rekao da njegova vlada razgovara sa bankama o izmeni uslova za oko 22.000 klijenata koji su početkom 2000-ih uzeli kredite u švajcarcima, a čiji su troškovi otplate porasli.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti", rekao je premijer, navodeći da neće slediti primer susedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kom se on nalazio prošle nedelje, pre nego što je švajcarska centralna banka odustala od ograničavanja vrednosti franka.

"Mi to ne radimo sa evrom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država moraće da plati dosta novca zbog toga", rekao je Vučić.

Vučić je ranije danas u Davosu razgovarao sa prvim čovekom ruske Zber banke Germanom Grefom, koji je tom prilikom ponudio usluge banke srpskoj Vladi u vidu programa za reformu državne administracije.Vučić, koji od juče boravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, je u razgovoru sa Grefom istakao važnost ekonomske saradnje Srbije i Rusije, kao i ulogu Zber banke u toj saradnji. Gref rukovodi najvećom ruskom bankom koja širom sveta zapošljava 300.000 ljudi i ima 110 miliona klijenata.

Tema razgovora bila je i buduća saradnja, kupovina državnih obveznica, kao i saradnja sa EBRD-om u zajedničkim projektima u Srbiji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.Vučić se sastao i sa Johanom Šnajderom Amanom, potpredsednikom švajcarske Vlade i ministrom ekonomije, kojeg je informisao o reformama u Srbiji, merama fiskalne konsolidacije i aranžmanu sa MMF-om. Istovremeno, Vučić je od sagovornika zatražio predloge za reformu obrazovanja, jer je švajcarski sistem obrazovanja jedan od najboljih u Evropi.

Predsednik srpske Vlade uputio je poziv Šnajderu Amanu da poseti Srbiju sa delegacijom švajcarskih privrednika, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju, što je Šnajder i prihvatio. Aman je istakao da su odnosi Srbije i Švajcarske u stalnom usponu i da očekuje veliko interesovanje švajcarskih investitora da ulažu u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track