U Rumuniji nam se nudi 5.500 radnih mesta!

Saradnja s regionom poslovna prilika za naše građane

U Rumuniji nam se nudi 5.500 radnih mesta!

InfoBiz -
To se odnosi na kvalifikovanu radnu snagu, koja bi do fabrika u pograničnom delu Rumunije odlazila iz Kikinde i okolnih mesta, kaže konzul Srbije u Temišvaru

KIKINDA - Nedavno otvaranje graničnog prelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde, ali i još dva u opštinama Sečanj i Čoka nije samo olakšalo protok ljudi s obe strane međe.Banaćani smatraju da se sada otvorila mogućnost da se kompanije koje posluju u Rumuniji poslovno pozicioniraju u našoj sredini, ali i da armija nezaposlenih posao nađe u pograničnim mestima susedne države.Međudržavni sporazumDa bi se to desilo, neophodan je institucionalni okvir, odnosno da Srbija i Rumunija zaključe međudržavni sporazum o međusobnom angažovanju radne snage, koji bi precizirao obaveze poslodavaca u pogledu socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja. Rumuniji je EU odobrila kvotu za angažovanje 5.500 radnika iz Moldavije, Srbije i Ukrajine. Da rumunska strana ima potrebe za našom kvalifikovanom radnom snagom, Kuriru je potvrdio i Lazar Manojlović, generalni konzul Srbije u Temišvaru:Velike mogućnosti- Za ekonomsku saradnju s Rumunijom zaista ima velikih mogućnosti i dobrih perspektiva. Rumuni zbilja imaju potrebe za našom kvalifikovanim radnicima. Ostaje da s njima preciziramo potrebe za najdeficitarnijim strukama. Do fabrika u pograničnom delu Rumunije naši radnici bi svakodnevno odlazili i vraćali se u Kikindu i okolna mesta.Manojlović ne krije da je optimista u pogledu ishoda inicijative koja je potekla iz Srbije. Naime, nedavno se Pavle Markov, predsednik kikindske opštine, obratio ministru inostranih poslova Ivici Dačiću i resornom ministru Aleksandru Vulinu s inicijativom da Srbija i Rumunija zaključe međudržavni sporazum koji bi precizirao radni angažman naših građana u susednoj zemlji.- Očekujem da ćemo u tom pogledu ove godine sigurno imati pozitivne rezultate - naveo je Lazar Manojlović.

PohvalnicaNAGRAĐEN ZA POMOĆLazaru Manojloviću uručena je pohvalnica Opštine Kikinda. Visoko opštinsko priznanje za 2014. godinu dodeljeno mu je za svesrdnu pomoć i lični angažman u realizaciji dugogodišnjeg projekta otvaranja graničnih prelaza između Srbije i Rumunije, kao i za razvoj prijateljske saradnje kikindske opštine i županija Timiš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja