ANALIZA MINISTARSTVA TRGOVINE: Od novembra porasle cene gasa, ski karti i iznošenja smeća
Foto: Rojters

Rast od 2,2 posto

ANALIZA MINISTARSTVA TRGOVINE: Od novembra porasle cene gasa, ski karti i iznošenja smeća

InfoBiz -
Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstvo (gradski gasovod) u 2014. godini povećana je u januaru 1,8 odsto, po osnovu promene niže stope PDV-a sa 8,0 na 10 odsto, zatim u avgustu 1,3, oktobru 4,1 i novembru 1,2 odsto, na osnovu date saglasnosti Agencije za energetiku, što ukupno iznosi 8,7 odsto

BEOGRAD - Ukupan tekući rast potrošačkih cena u novembru, u odnosu na decembar 2013. godine iznosi 2,2 odsto, a od cena koje su pod kotrolom države, najviše su poskupeli gas, ski karte i iznošenje smeća, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstvo (gradski gasovod) u 2014. godini povećana je u januaru 1,8 odsto, po osnovu promene niže stope PDV-a sa 8,0 na 10 odsto, zatim u avgustu 1,3, oktobru 4,1 i novembru 1,2 odsto, na osnovu date saglasnosti Agencije za energetiku, što ukupno iznosi 8,7 odsto.

Zbog kretanja cena derivta nafte na berzi i kursa dolara, cena prirodnog gasa po kojoj Srbijagas od 1. novembra isporučuje gas javnim snabdevačima iznosi 41,07 dinara i povećana je za 3,89 odsto.

Prema podacima Agencije za energetiku prosečno povećanje cena javnog snabdevanja prirodnim gasom (bez pdv-a) iznosi za domaćinstva 3,3 odsto (prosečno 49,00 din/m3), a za sve kupce priključene na distributivne sisteme 3,6 odsto (45,00 din/m3).

Cene pristupa distributivnom sistemu (mrežarine), koje su sadržane u ceni za krajnje kupce, su na nivou iz 2011. godine, osim kod manjeg broja distributera kod kojih su nastale bitne promene i čije su cene korigovane u oktobru.

Vlada je u novembru dala saglasnost Skijalištima Srbije da cene ski karata u proseku povećaju za oko pet odsto, s tim što je izvršeno usklađivanje cena ski centra Stara Planina, koje su bile niže 25 odsto, sa cenama ski centra Tornik.

U cenovnicima za leto, izvršeno je prilagođavanje u zavisnosti od vremena iznajmljivanja i vrste karata. Cene poludnevne, dnevne i dvodnevne karte i ostalih letnjih sadržaja su ostale na nivou iz prethodne godine.

Zadržani su cenovni razredi i vrste karata, a zbog stimulisanja razvoja zimskog turizma, Stara Planina i dalje odobrava stalni popust od 20 odsto.

U okviru cena komunalno stambenih usluga za domaćinstva u novembru je promenjena jedino cena iznošenja smeća, koja je porasla za 1,1 odsto. To je efekat poskupljenja iznošenja smeća u Sremskoj Mitrovici 21,1 odsto i u Šapcu 73,7 odsto.

Pri tom, u oba navedena grada cene iznošenja smeća bile su prethodno korigovane, tako da je njihovo ukupno povećanje od početka godine u Sremskoj Mitrovici dostiglo 23,4, a u Šapcu čitavih 86,5 odsto, što je višestruko iznad projektovanog opšteg rasta cena za 2014. godinu, ističe Ministarstvo.

Cene javnog gradskog prevoza su na nivou iz oktobra, dok je cena pretplatne mesečne karte snižena 0,1 odsto, kao rezultat sniženja cene mesečne karte u Sremskoj Mitrovici od 13 odsto. Pri tom, ukupno sniženje cene pretplatne karte u tom gradu, u odnosu na decembar, iznosi 9,1 odsto, jer uključuje njeno prethodno povećanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track