AFERE U ENERGETICI: Hamović i Lazarević deceniju pod istragom
Foto: Marina Lopicic

Bez sudskog epiloga

AFERE U ENERGETICI: Hamović i Lazarević deceniju pod istragom

InfoBiz -
Krivične prijave zbog sumnjivih poslova najvećih balkanskih trgovaca strujom država drži u fioci Tužilaštva za organizovani kriminal

BEOGRAD - Iako su sumnjivi poslovi najvećih balkanskih trgovaca strujom Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića pod lupom istražnih organa već deset godina, još nema sudskog epiloga za krivične prijave koje su protiv njih podnete zbog sumnje da su oštetili državu Srbiju za više stotina miliona evra.Sve one, kako Kurir saznaje, skupljaju prašinu u fiokama Republičkog javnog tužilaštva, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal, čiji istražitelji još nisu prikupili dokaze kako bi se pokrenuo krivični postupak o sumnjivim transakcijama u energetici.Prikupljanje dokazaPodsetimo, prikupljanje dokaza protiv kompanije EFT, prvobitno zajedničke firme Hamovića i Lazarevića, traje još od 2004, kada je o mogućim zloupotrebama u trgovini strujom raspravljao Anketni odbor Skupštine Srbije, čiji je predsednik bio sadašnji premijer Aleksandar Vučić. Zaključak ovog odbora bio je da nadležni državni organ treba da preispita eventualnu krivičnu odgovornost ove dvojice trgovaca strujom.Pošto devet godina Tužilaštvo nije prikupilo dokaze, prošle godine to je uradio Antikorupcijski tim Ministarstva energetike, koji je podneo krivičnu prijavu protiv Hamovića i Lazarevića i njihovih kompanija zbog sumnje da su u sprezi s tadašnjim rukovodstvom EPS oštetili državu Srbiju za blizu 100 miliona evra. - Nepravilnosti u trgovini strujom od 2000 do 2003. je bilo, a postoje indicije i da je prinudno bio zaustavljen rad TE „Morava“ da bi se opravdao uvoz struje preko EFT. Antikorupcijski tim je dostavio dokumentaciju i činilo se da će male tajne velikih trgovaca strujom izaći na videlo. Predmeti se drže u fioci iako je 22. juna 2013. rečeno da se ispituju navodi iz te krivične prijave - tvrdi naš izvor iz Specijalnog tužilaštva. Tišina u tužilaštvuJoš nije završena ni istraga u slučaju izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, koji je utvrdio da je EPS od 2010. do 2012. omogućio da nekoliko trgovca, među kojima su Hamovićeva firma EFT i Lazarevićev „Rudnap“, zarade gotovo 49,5 miliona evra na razlici u prodaji i kupovini struje.- Izveštaj je dostavljen Republičkom javnom tužilaštvu, policiji i Ministarstvu energetike 11. aprila 2014. Republičko tužilaštvo je izveštaj prosledilo Tužilaštvu za organizovan kriminal, koje nas je obavestilo da se prikupljaju dodatne informacije u vezi sa trgovinom električnom energijom - rekao je za Kurir potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.Iz tužilaštava nismo dobili odgovore ovim povodom.

Hronologija - kako je tekla istraga o trgovini strujomMart 2004.- Anketni odbor je ispitivao štetnost ugovora koji je EPS sklopio direktnom pogodbom s firmama EFT i „Interfejs“ u vlasništvu Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića, a kojim im je dato ekskluzivno pravo na uvoz i izvoz viškova struje iz Srbije od 2001. do 2004. Na tom poslu su Lazarević i Hamović navodno pribavili imovinsku korist od 12,8 miliona dolara i oštetili državni budžet za više od 22 miliona dolara. Zbog političkog neslaganja, Anketni odbor, kojim je predsedavao Aleksandar Vučić, nije doneo konkretne zaključke, već je preporučio da to rade nezavisne revizori.25. jul 2009.- Na osnovu izveštaja Anketnog odbora, beogradska policija je podnela krivične prijave protiv Hamovića, Lazarevića, bivšeg direktora EPS Ljubomira Gerića i njegovih saradnika, ali su inspektori koji su radili na tome vrlo brzo premešteni na druga radna mesta.30. april 2013.- Antikorupcijski tim Ministarstva energetike podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Hamovića i Lazarevića zbog sumnje da su u sprezi s tadašnjim rukovodstvom EPS, na čelu s Ljubomirom Gerićem, oštetili državu za oko 100 miliona evra.3. april 2014.- Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi izveštaj o trgovini strujom u kojem se navodi da je od 2010. do 2012. EPS na ime razlike u ceni između kupljene i prodate struje omogućio prihod od 49,5 miliona evra trgovcima na tržištu Srbije.EFTNEMA KRIVIČNIH POSTUPAKAPovodom decenijskog staža pod istragom, iz Hamovićeve firme EFT dobili smo kratak komentar da protiv njih i njihovog vlasnika nikada nije pokrenut krivični postupak. Od Vojina Lazarevića nismo dobili nikakav odgovor na poruku s pitanjima koju smo mu poslali. Inače, Hamović i Lazarević spadaju u najveće trgovce strujom čiji se biznis proteže na ceo Balkan, ali i druge evropske zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja