Tabaković: Cilj NBS nije profit, već stabilnost cena
Foto: Beta

Tabaković: Cilj NBS nije profit, već stabilnost cena

InfoBiz -
Po zakonu smo dužni da ih imamo 20 milijardi, i iz tih rezervi će obračunski gubitak u najvećoj meri biti nadoknađen, poručila je guvernerka NBS

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su gubici u 2013. godini od 43,6 milijardi dinara u najvećoj meri obračunska kategorija.

"Gubitak nije mogao da bude ni dinar manji jer smo uradili sve da gubitke iz operativnog poslovanja - kamate koje plaćamo bankama na viškove para koje imaju, viškove likvidnosti, a koje držimo u NBS da ne bi pravile pritisak na cene kroz druge tokove - mi smo snizili na kraju 2012. kroz tu izvršnu stopu koja je 6,5 odsto", rekla je Tabaković.

Guvernerka NBS je rekla da u Srbiji čak i činjenice mogu da budu predmet polemisanja.

"Podaci o našem poslovanju su potpuno javni i transparentni jer je bitno da narod zna elementarnu činjenicu – da cilj poslovanja NBS nije profit, već je zakonom definisano da obezbedimo stabilnost cena i makroekonomsku stabilnost", kaže ona.

Prema njenim rečima, inflacija je sa 12 odsto, koliko je bila kad je došla na mesto guvernera, spuštena na 2,2 odsto.

"Time je svaka plata koju neko prima vredi realno gotovo koliko je primljena, odnosno umanjena je za tih 2,2 procenta inflacije. Nekome smeta rezultat što smo inflaciju održali stabilnom i što smo u postizanju stabilnosti bankarskog sistema gde danas nijedan štediša u Srbiji ne treba da brine da li je njegov ulog siguran u bilo kojoj banci. To je cilj NBS, a ne da ostvari profit tako što će pustiti da inflacija divlja, što će dozvoliti da kurs raste kako to nekom odgovara ili kako neko naručuje", kaže Tabaković

Guvernerka NBS objašnjava da NBS ima posebne rezerve od 127 milijardi dinara.

"Po zakonu smo dužni da ih imamo 20 milijardi, i iz tih rezervi će obračunski gubitak u najvećoj meri biti nadoknađen", poručila je Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja