5 NAJVEĆIH GUBITNIKA MEĐU BANKAMA: Minus Srpske banke premašio milijardu dinara
Foto: Shutterstock

Spisak dužnika

5 NAJVEĆIH GUBITNIKA MEĐU BANKAMA: Minus Srpske banke premašio milijardu dinara

InfoBiz -
Gubitke na kraju juna uknjižilo je devet banaka u Srbiji u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi dinara, što je za 1,4 milijarde više nego na kraju prošle godine

BEOGRAD - Gubitak Srpske banke na kraju drugog tromesečja ove godine bio je milijardu i 178 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Gubitke na kraju juna uknjižilo je devet banaka u Srbiji u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi dinara, što je za 1,4 milijarde više nego na kraju prošle godine.

Među pet banaka sa najvećim gubitkom su, pored Srpske banke, NLB banka (698 miliona), Pireus banka (346 miliona), Marfin banka (264 miliona) i Telenor banka (176 miliona dinara).

Na kraju drugog tromesečja 20 banka je poslovalo s dobitkom, u ukupnom iznosu od 17,9 milijardi dinara.

Najveću dobit imala je Banka Inteza (3,8 milijardi), Rajfajzen banka (3,5 milijardi), Unikredit banka (3,2 milijarde), Komercijalna banka (2,4 milijarde) i Prokredit banka (1,1 milijarda dinara).

Neto prihodi banaka od kamata su u porastu i veći su za 1,6 milijarde dinara nego na kraju drugog tromesečja 2013. godine, dok su neto prihodi od naknada manji za 0,1 milijardu dinara.

U drugom tromesečju 2014. godine u porastu bili problematični krediti koji su iznosili 424,3 milijarde dinara, što je za 5,2 odsto više nego na kraju prvog tromesečja.

U ukupnim kreditima privredi i javnim preduzećima učešće problematičnih kredita je 27,4 odsto, dok je udeo takvih kredita stanovništvu dostigao 10,2 odsto.

Na kraju drugog tromesečja 2014. godine, kako je navedeno u izveštaju NBS, u Srbiji je poslovalo 29 banaka čija je ukupna aktiva iznosila 2.853 milijarde dinara, a ukupan kapital 611 milijardi dinara.U vlasništvu domaćih pravnih lica i građana je osam banaka, od čega je šest banaka u većinskom državnom vlasništvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track