Bogićević, Žunić i Perčević uništili još jednu državnu banku

NBS oduzima dozvolu Srpskoj banci

Bogićević, Žunić i Perčević uništili još jednu državnu banku

InfoBiz -
Srpskim tajkunima i „Simpu“ banka bez ikakvog pokrića dala 8,2 milijarde dinara, a sada njen kapital ne može da pokrije dugove

BEOGRAD - Narodna banka Srbije pokrenula je proceduru za oduzimanje dozvole Srpskoj banci, saznaje Kurir.NBS je Srpskoj banci već dala upozorenje da pokuša da popravi stanje u svojoj kući, odnosno naplati bar neki od rizičnih kredita, a ako to ne uspe, ubrzo će se pridružiti otpisanima - Agrobanci, Univerzal banci, Privrednoj i Razvojnoj banci... Kao i u slučaju već zakatančenih banaka, i Srpskoj banci glave će najverovatnije doći to što je davala kredite prezaduženim firmama srpskih tajkuna, bez odgovarajućih garancija.NenaplativoSrpska banka je kod osam povezanih lica i 14 pravnih lica plasirala preko deset odsto kapitala. Naime, ona je vlasniku „Farmakoma“ Miroslavu Bogićeviću, vlasniku „Interkomerca“ Goranu Perčeviću, vlasniku „Beohemije“ Željku Žuniću, kao i sada već državnom „Simpu“, na ime zajmova dala čak 8,2 milijarde dinara, koji su sada nenaplativi!- U petak nam je rečeno da smo pred oduzimanjem dozvole. Dubioza je bila izvesna još od jula prošle godine, kada je NBS utvrdila da je adekvatnost kapitala, odnosno mogućnost da se krediti, pogotovo rizični i teško naplativi, pokriju svojim kapitalom, bila 11 umesto zakonski propisanih 12 odsto. Tada su se upalile crvene lampice u državi, ali se smatralo da se do kraja juna ove godine prodajom imovine jednog visokozaduženog klijenta banka, ipak, može održati na vodi. Do toga nije došlo, a situaciju je dodatno pogoršalo to što je u ovoj godini broj nenaplativih kredita, pre svega od firmi velikih srpskih tajkuna, povećan. Zbog loše situacije, veliki klijenti poput SDPR i vojske, povukli su depozite iz naše banke - tvrdi naš izvor iz Srpske banke.Gubitak 10 puta većiPoslovni gubitak banke, zaključno sa 30. septembrom, bio je preko dve milijarde dinara, čime je ova državna banka zauzela tron u ligi gubitaša. Nejasno je kako je banka uspela da sa 246 miliona dinara, koliko je iznosio gubitak krajem marta ove godine, uveća dubiozu za čak deset puta.- Pored toga porasle su nam i obaveze po osnovu kredita i depozita na 15 milijardi dinara. U slučaju gašenja svi depoziti do 50.000 evra će biti zaštićeni, dok će sve ostalo biti na dobošu. Rešenje je bilo možda dokapitalizacija, koja bi zahtevala oko 20 miliona evra, ali država za to sada nema para - tvrdi naš izvor. Iz NBS juče nismo mogli da dobijemo odgovore ovim povodom.

Dubioza... Srpska banka
Dubioza... Srpska banka

Branko PavlovićPROBLEMI SVUDA GDE DRŽAVA UPRAVLJAKonsultant za strana ulaganja Branko Pavlović kaže da ga ne iznenađuju problemi u srpskim bankama.- Problemi nisu samo u ovoj banci. Manje ili više, problemi postoje u svim drugim bankama kojima država upravlja ili ima značajan uticaj u upravljanju - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track