SMANJENE: Devizne rezerve Srbije u maju 10,3 milijarde evra
Foto: Dado Đilas

Narodna banka

SMANJENE: Devizne rezerve Srbije u maju 10,3 milijarde evra

InfoBiz -
Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu otplate duga MMF od 99 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 91,1 milion evra, po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Srbije...

BEOGRAD - Devizne rezerve Srbije smanjene su sa aprilskog nivoa od 10,4 milijarde na 10,3 milijarde evra na kraju maja ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije.

Iznos deviznih rezervi u maju, navodi se u današnjem saopštenju NBS, obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 315 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.

U maju su realizovani prilivi po osnovu većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 48 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 37,2 miliona evra i po osnovu donacija u iznosu od 19,2 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu otplate duga MMF-u od 99 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 91,1 milion evra, po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 38,5 miliona evra i po izmirivanju obaveza prema inokreditorima od 34,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju maja su iznosile 7,29 milijardi evra.

Majski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu od 314 miliona evra manji je za 54,6 miliona evra nego u prethodnom mesecu. Za prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,10 milijardi evra.Dinar je u maju zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a NBS je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 20 miliona evra radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track