POSAO VEKA: Amerikanci ulažu 5 milijardi dolara u Bor!?
Foto: Beta

Velike mogućnosti

POSAO VEKA: Amerikanci ulažu 5 milijardi dolara u Bor!?

InfoBiz -
Reč je o jednoj od najvećih svetskih rudarskih kompanija, koje je u okolini Bora, na mestu zvanom ''Čukaru peki'', pronašla ležište od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, čija je bruto vrednost, po sadašnjnim cenama na berzi, oko 18 milijardi dolara

BOR - Američka kompanija ''Fripor Mekmoran'' spremna je da u otvaranje novog rudnika bakra i zlata u Boru investira i do 5 milijardi dolara Ukoliko budući rezultati geoloških istraživanja u okolini Bora potvrde prethodna saznanja, američka kompanija ''Fripor Mekmoran'' spremna je da u otvaranje novog rudnika bakra i zlata, na ovom prostoru, investira i do pet milijardi dolara, potvrdio je u nedelju dr Dejan Koželj, direktor ''Friporta'' u Srbiji.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih rudarskih kompanija, koje je u okolini Bora, na mestu zvanom ''Čukaru peki'', pronašla ležište od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, čija je bruto vrednost, po sadašnjnim cenama na berzi, oko 18 milijardi dolara.

O kakvom se bogatsvu radi, najolje, bez sumnje, svedoči podatak da je u borskim i majdanpečkim rudnicima, za proteklih 110 godina rudarenja, dobijeno oko pet miliona tona bakra i neštoviše od 150 tona zlata. Pored toga, srednji sadržaj bakra u rudi, koju su otkrili Amerikanci, iznosi 2,3 odsto bakra i 1,5 grama po toni zlata.

Upoređujući to sa RTB-om ''Bor'', gde se trenutno eksploatišu rezerve sa najviše 0,4 odsto crvenog metala, to je samo još jedan od dokaza da su geolozi ''Friporta'' uboli bingo. Naruku im ide i to što se, po literaturnim podacima, ležišta sa jedan odsto bakra, pod uslovom da taj sadržaj prate odgovarajuće količine rude, smatraju izuzetno profitabilnim.

"Najranije, rudnik u okolini Bora mogao bi biti otvoren za pet do šest godina i u zavisnosti od veličine i kvaliteta ležišta, investicije za otvaranje rudnika mogu da iznose od nekoliko stotina do, čak, pet milijardi dolara. Uz to, jedan rudar, indirektno, kreira od pet do 12 radnih mesta u sporednim delatnostima", objasnio je dr Koželj. Već naredne godine, ''Friport'' počinje podzemna istraživanja, kako bi tačno odredili veličinu ležišta i sadržaj rude u njemu. Koželj je dodao da ''Friport'' trenutno ima tri istražna prava u okolini Bora, ali i da se nada da će im buduća istraživanja omogućiti da dobiju pravo da istražuju još neke lokalitete u ovim krajevima, koji su, kaže, ''izuzetno obećavajući''.

"Do sada smo u istraživanja uložili 15 miliona dolara, ali će narednih godina ulaganja biti višestruko veća. Želimo i nadamo se saradnji sa RTB-om 'Bor''. Ali, na koji način, tek će biti tema budućih pregovora", podvukao je dr Koželj.

Otvoren Info centar u Boru

Kompanija "Rakita Eksplorejšn", ogranak američke kompanije "Friport-MekMoRan", otvorila je danas Info centar u Boru, gde će građani moći da se informišu o razvoju projekta istraživanja sadržaja bakra i zlata "Ćukaru Peki"."Pokretanjem Info centra želeli smo da otvorimo vrata za dijalog sa svim privrednim činiocima u borskom okrugu, u cilju unapređenja saradnje i razmene ideja", rekao je prilikom otvaranja direktor Rakita Eksplorejšn Dejan Koželj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track