Poslovni forum Srbija-Češka u Privrednoj komori
Foto: Kurir

Česi žele da posluju s našim firmama

Poslovni forum Srbija-Češka u Privrednoj komori

InfoBiz -
Kompanije iz Češke koje se predstavljaju na forumu su iz oblasti energetike, građevinarstva, mašinske i elektroindustrije, IT sektora, farmacije, poljoprivrede, trgovine, opreme za hotelijerstvo, ali i za pružanje usluga

BEOGRAD - Poslovni forum Srbija - Češka na kome će se predstaviti oko 50 kompanija iz Češke biće održan u sredu 2. aprila u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kompanije iz Češke koje se predstavljaju na forumu su iz oblasti energetike, građevinarstva, mašinske i elektroindustrije, IT sektora, farmacije, poljoprivrede, trgovine, opreme za hotelijerstvo, ali i za pružanje usluga.

Dodaje se da će se na Poslovnom forumu Srbija - Češka predstaviti i instituti i univerziteti čiji su predstavnici zainteresovani da ostvare kontakte sa srpskim firmama radi pronalaska partnera.

PKS naglašava da se ova manifestacija organizuje u okviru posete državno-privredne delegacije Češke koju predvodi predsednik te države Miloš Zeman, Srbiji, a koja u Beogradu boravi 1. i 2. aprila.

Prema ranijim najavama, tokom posete Beogradu Zeman će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predstavnicima srpske vlade.

Ukupna robna razmena Srbije i Češke u 2013. bila je blizu 785 miliona dolara. Vrednost izvoza iz Srbije u Češku prošle godine je bila 322 miliona dolara i u odnosu na 2012. beleži rast od 88,3 odsto, dok učešće izvoza u Češku u ukupnom izvozu Srbije iznosi 2,17 odsto.

Podaci PKS-a pokazuju i da je u 2013. vrednost uvoza iz Češke bila oko 462,6 miliona dolara i da je za 24,3 odsto viša u odnosu na 2012. kada je vrednost uvoza iznosila 372 miliona dolara, dok je učešće uvoza iz Češke u ukupnom uvozu Srbije u prošloj godini iznosilo 2,17 odsto. Prema podacima PKS-a najzastupljeniji proizvodi u izvozu na češko tržište u 2013. bili su: obojeni metali (43,42 odsto), električne mašine, aparati i uređaji (11,43), nameštaj i delovi (7,19), električna energija (5,7 odsto), plastične mase u ostalim oblicima (5,52 odsto) i proizvodi od kaučuka (5,14 odsto). U 2013. Srbija je iz Češke najviše uvozila drumska vozila (26,55 odsto), električne mašine, aparate i uređaje (12,41), gvožđe i čelik (5,73 odsto), plastične materije u primarinim oblicima (4,39 odsto), kao i proizvode od metala (3,74 odsto). U PKS-u naglašavaju da je dominantna forma obavljanja spoljnotrgovinske robne razmene sa Češkom kupoprodaja, koja je u izvozu u 2013. učestvovala sa 84,83 odsto, a u uvozu sa 90,64 odsto.

Pored kupoprodaje, kako su dodali, u izvozu su bili zastupljeni i promet u slobodnim zonama kao i poslovi nakon oplemenjivanja (5,49 odsto).Na srpskom tržištu je prisutno 22 preduzeća sa učešćem češkog kapitala. Prema podacima PKS-a perspektivni sektori za saradnju Srbije i Češke su energetika, saobraćaj, tehnologije za zaštitu životne sredine, kao i poljoprivredne i prehrambene tehnologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track