Lazar Krstić: Srbija nije blizu bankrota
Foto: Beta

Ministar finansija o ekonomskom oporavku zemlje

Lazar Krstić: Srbija nije blizu bankrota

InfoBiz -
Taj novac biće obezbeđen, pre svega, agresivnijim suzbijanjem sive ekonomije, ali i smanjenjem javnog sektora, rekao je ministar Krstić

BEOGRAD - Ministar finansija Lazar Krstić, ocenio je da su predviđanja da će Srbija bankrotirati ako ne uštedi 400 miliona evra fatalistička i da se neće ostvariti, ali da minus državne kase mora biti manji, što je, kako kaže, jedan od ciljeva ekonomskog oporavka Srbije.

"Do 2017. moramo svesti deficit budžeta na maksimalnih tri odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Krstić.

Na pitanje kako će uštedeti taj novac, s obzirom na to da ćemo godinu završiti s minusom državne kase i do osam odsto BDP, Krstić je odgovorio da su u planu dve mere koje moraju da daju efekte već u prvih šest meseci po formiranju nove vlade,

"Taj novac biće obezbeđen, pre svega, agresivnijim suzbijanjem sive ekonomije, ali i smanjenjem javnog sektora. Siva zona je oblast koja mora da se reguliše, znamo gde i koliko curi. S druge strane, moramo više pažnje obratiti tome da nam je, zaista, preobiman javni sektor", rekao je Krstić.

Kada je reč o solidarnom porezu, Krstić je potvrdio da se on plaća na sva primanja zaposlenih u javnom sektoru preko 60.000 dinara, a da se naknade za porodilje moraju isplaćivati kao i redovne zarade, svakog meseca.

"Poslodavci ne bi smeli da nagomilavaju obaveze i ne isplaćuju zarade na vreme. I u ovakvim slučajevima odgovornost mora da bude tamo gde pripada. Moraju da se poštuju svi zakoni. A ne kako kome odgovara. Tu govorim o svima, odnosno o poslodavcima i u privatnom i u državnom sektoru", naglasio je Krstić.

Krstić je ocenio i da Srbija trenutno ima previše banaka u državnom vlasništvu.

"Imamo šest, sedam državnih banaka. Ubrzo ćemo izaći sa strategijom šta da radimo s državnim bankama na srednji rok. Mislim da nam ovoliki broj banaka u državnom sektoru ne treba", kazao je Krstić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track