Mihajlovićeva: Startovala revitalizacija bloka B1 u Kostolcu
Foto: Tanjug

Investicija vredna 112 miliona dolara

Mihajlovićeva: Startovala revitalizacija bloka B1 u Kostolcu

InfoBiz -
Oko 400 radnika iz srpskih kompanija će biti angažovano na tim poslovima, i to iz preduzeća Termoelektrane kopovi "Kostolac", Goše, Feromonta...

KOSTOLAC - U Termoelektrani "Kostolac" danas je počela revitalizacija Bloka B1, u koju će biti uloženo 112 miliona dolara. Rekonstrukcija tog termo bloka treba da doprinese povećanju njegovog životnog veka za 20 godina, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je prisustovala zvaničnom početku radova.

Ona je naglasila da će posle modernizacije taj termo blok doprineti većoj energetskoj stabilnosti sistema, smanjenju broja ispada, povećanju snage postrojenja i energetske efikasnosti.

Rekonstrukcija Bloka B1 treba da bude završena do kraja novembra ove godine, navela je ministarka i dodala da se nada će taj rok biti ispoštovan.

Prema njenim rečima, oko 400 radnika iz srpskih kompanija će biti angažovano na tim poslovima, i to iz preduzeća Termoelektrane kopovi "Kostolac", Goše, Feromonta i ostalih.

Mihajlovićeva je ukazala da će modernizacija tog bloka, osim energetskoj, doprineti i ekološkoj stabilnosti i poručila da će po okončanju posla blok B1, kada je reč o ekologiji, raditi po svim važećim standardima Evropske Unije.

Ministarka je podsetila da je posao revitalizacije bloka B1 deo prve faze modernizacije "TE Kostolac" koja se sprovodi u saradnji sa kineskim partnerima i podsetima da je nedavno potpisan ugovor i za drugu fazu.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Jocić kazao je da očekuje da će vrlo brzo biti okončane sve pripreme neophodne za početak druge faze modernizacije Termoelektrane i kopova "Kostolac", u okviru koje je predviđena izgradnja nove TE B3.

On je naglasio da Ministarstvo građevinarstva prati aktivnosti Ministarstva energetike vezano za taj projekat, te da su u toku pripreme i izrada projektne dokumentacije i izdavanje dozvola.Direktor "TE Kostolac" Dragan Jovanović ukazao je da će bloku B1, kapaciteta 350 megavata, ovom modernizacijom biti produžen radni vek za oko 150 hiljada sati.

U "špicu" posla će, kako je naveo, biti angažovano oko 1000 radnika na tom projektu i sve će biti učinjeno da bude ispoštovan rok i da se modernizacija tog termobloka završi do kraja novembra.

Jovanović je dodao da "TE Kostolac" u taj projekat ulazi s dobrim rezultatima, jer je 2013. ovde proizvedeno najviše električne energije od postanka termoelektrane, a ostvarena je i neto dobit od 3,6 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track