Otvoren Sajam etno hrane i pića

320 izlagača

Otvoren Sajam etno hrane i pića

InfoBiz -
Srbija do sada zaštitila preko 30 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nekom od oznaka geografskog porekla
1 / 5

BEOGRAD - Međunarodni Sajam etno hrane i pića, na kome učestvuje 320 izlagača sa oko 1.500 proizvoda, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do petka, 29. novembra.

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić rekao je prilikom otvaranja sajma da je to najveća smotra tradicionalnih proizvoda namenjena tržištu Srbije i Jugoistočne Evrope.

On je dodao da ta manifestacija čuva ono što Srbiju čini posebnom - tradiciju i kulturni identitet i naglasio da tadicionalni proizvodi doprinose unapređenju turizma i razvoju izvoznih potencijala Srbije. "Poslednjih godina se sve više traže autentični proizvodi i Srbija taj trend može da iskristi, jer je naša zemlja kolaž klimatskih i geogafskih različitosti, bogate kulture i tradicije", kazao je Glamočić.

On je podsetio da je Srbija do sada zaštitila preko 30 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nekom od oznaka geografskog porekla. "Da bi ti proizvodi bili prepoznatljivi Ministarstvo poljoprivrede je definisalo sistem označavaja kontrolnim markicama, kao garantom određenog područja i specifičnog kvaliteta", istakao je Glamočić. Izlagači na sajmu dolaze iz 26 regiona Srbije, kao i iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Rusije, Grčke, Italije, Indije. Oni predstljaju veliki broj proizvoda iz kategorija - peciva, hleba, pita, kolača, suhomesnatih proizvoda, ajvara, mlečnih proizvoda, meda, džemova, slatka, vina, rakija, sokova, čajeva, ali i lokalnih specijaliteta poput sprže, vurde, vrtke, žmulja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je pokrovitelj sajma u cilju promovisanja tradicionalnih proizvoda i utemeljenja robne marke etno proizvoda.

Sajam, kako je rečeno, pomaže izvoz, zapošljavanje i razvijanje potencijala najmanje razvijenih opština i regiona, stimulisanjem malih proizvođača da proizvode kvalitetnije i više. U okviru 8. Sajma etno hrane i pića biće i predstavljeni pobednici lokalnih takmičenja u pripremanju specijaliteta, kao i izložba rukotvorina i revija torti. Radno vreme sajma je od 10.00 do 19.00, a poslednjeg dana u petak, od 10.00 do 17.00. Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara, grupna 150, a parking je 100 dinara po satu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track