Bačević: Sprečićemo nekontrolisan izvoz sirovina
Foto: Marina Lopičić

Ministar u Pekingu

Bačević: Sprečićemo nekontrolisan izvoz sirovina

InfoBiz -
Izvoz sirovina, naročito strateških mineralnih resursa, mora biti stavljen u funkciju građana Srbije, na način koji odgovara i kineskim kompanijama, pod uslovom da te kompanije u Srbiju dođu sa svojim tehnologijama, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je u Pekingu da će vlada sprečiti nekontrolisan izvoz sirovina.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Bačević je prilikom posete Kini kazao da je to novina u politici Vlade Srbije.

"Izvoz sirovina, naročito strateških mineralnih resursa, mora biti stavljen u funkciju građana Srbije, na način koji odgovara i kineskim kompanijama, pod uslovom da te kompanije u Srbiju dođu sa svojim tehnologijama", kazao je Bačević.

Ministar je istakao da bi u tom slučaju, kineske kompanije imale povlastice, a Srbija bi dobila nova radna mesta i više novca, zahvaljujući multiplikovanoj ceni tehnološki obrađenih proizvoda.

Bačević je u okviru zvanične posete Kini razgovarao s predstavnicima konzorcijuma Betek, koji okuplja desetak velikih rudarskih kompanija. Posetu Kini Bačević je počeo 1. novembra, a završiće je danas. Tokom posete potpisan je Memorandum o razumevanju za saradnju kineskog i srpskog ministarstva u oblasti rudarstva i geologije, a Bačević je učestvovao i na ministarskom forumu o rudarstvu u Tijanđinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track