Dačić i Etinger obišli rafineriju Pančevo

EU komesar za energetiku u poseti

Dačić i Etinger obišli rafineriju Pančevo

InfoBiz -
Premijer najavio i posetu predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera Srbiji krajem oktobra, sa kojim će se razgovarati o Južnom toku
1 / 5

PANČEVO - Komesar Evropske komisije za energetiku Ginter Etinger, koji je danas obišao NIS-ovu rafineriju nafte u Pančevu, ocenio je da će razvoj NIS-a pozitivno uticati na razvoj srpskog, ali i tržišta u regionu, a premijer Ivica Dačić naglasio da je energetika jedan od najvažnijih prioriteta budućeg ekonomskog razvoja.

Etinger, koji je sa Dačićem i generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom obišao modernizovanu rafineriju nafte u Pančevu, pohvalio je to, kako je rekao impresivno postrojenje, sa modernom infrastukturom i efikasnošću u radu.

Etinger, koji u Srbiji boravi povodom današnjeg održavanja Ministarskog saveta energetske zajednice Jugoistočne Evrope, istakao je da NIS ima modernu tehnologiju koja će doprineti da Srbija postane partner razvijenim zemljama u toj oblasti i učiniti Srbiju modernom energteskom zemljom u regionu.On je ocenio da tržište Srbije može da ima značajnu ulogu i da bude jedno od centralnih tržišta u Jugoistočnoj Evropi.

Premijer Dačić je izrazio očekivanje da Etinger, koji je upoznat sa planovima NIS-a, nosi dobre utiske iz Srbije, jer je za Srbiju energetika jedan od najvažnijih prioriteta budućeg ekonomskog razvoja.Dačić je dodao da se planiraju ulaganja u energetiku, sa partnerima iz inostranstva, u čemu značajnu ulogu ima i EU.

On je ponovio da će u Srbiji biti napravljena revizija energetskih projekata koji treba da budu realizovani, kako bi se sagledalo koji su od njih od nacionalnog prioriteta.

Premijer je rekao da to što Srbija ne želi više da se zadužuje ne podrazumeva da će energetski projekti biti odloženi, već da je potrebno naći druge načine njihovog finansiranja.

Zahvalivši Etingeru i premijeru Ivici Dačiću za posetu Pancevačkoj rafineriji, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je NIS danas imao retku mogućnost da predstavi projekte koji su završeni, ali i da evropskog komesara za energetiku upozna sa planovina NIS-a u narednom periodu.„Detaljno smo popričali kako još bolje da prilagodimo aktivnosti NIS-a evropskim standardima i kako da prilagodimo našu strategiju razvoju čitavog regiona“, rekao je Kravčenko, istakavši da NIS može da doprinese razvoju ovog dela Evrope.

Izgradnja Južnog toka startuje krajem 2013.

Izgradnja Južnog toka, koji je za Srbiju projekat od nacionalnog značaja, treba da počne do kraja ove godine, potvrdio je danas premijer Ivica Dačić i najavio posetu predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera Srbiji krajem oktobra, sa kojim će se razgovarati o tom projektu.

Južni tok je proglašen u Srbiji za projekat od nacionalnog značaja, i ide se ka njegovoj realizaciji i tehničke pripreme za početak radova su toku, rekao je Dačić.

"Naš cilj je da do kraja 2013. otpočnemo sa radovima", rekao je Dačić i podsetio da je Južni tok veliki regionalni projekat i da je vrednost radova u Srbiji na tom gasovodu procenjena na 1,7 milijardi evra.Povodom situacije u Srbijagasu, Dačić je ponovio da se u vladi raspravljalo kako da se reši taj "začarani krug", jer je to, kako je rekao, "ipak preduzeće, a ne protočni ventil, gde će svako da dobija gas a da ga ne plaća".

On je naglasio da treba odvojiti dve stvari kada je reč o Srbijagasu, precizirajući da ako je neko radio nezakonito, treba da odgovara, ali ako postoji neki drugi sistemski problem koji podrazumeva isključenje dotoka gasa velikim firmama, školama i bolnicama, o njima treba otvoreno i ozbiljno razgovarati.

Ta dva segmenta, kako je rekao Dačić, ne se mogu razdvajati. On je dodao da nikom nije u interesu da postoji ovakva situacija u Srbijagasu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track