Država traži gazde za čak 572 firme!
Foto: Beta

Saša Radulović najavio kraj privatizacije

Država traži gazde za čak 572 firme!

InfoBiz -
Neće se ponoviti dosadašnje greške da vlasnici izvlače novac preko povezanih firmi i opterećuju preduzeća podizanjem velikih kredita

BEOGRAD - Traže se kupci.Ministarstvo privrede pozvalo je juče investitore da ulože u 153 firme u restrukturiranju i još 419 preduzeća koja još nisu privatizovana. Spisak i njihove „lične karte“ mogu se videti na sajtu Ministarstva, do kraja godine će se prikupljati pisma o zainteresovanosti investitora, a onda će početkom sledeće biti određen metod prodaje.Ispravljene greškeMinistar Saša Radulović je rekao da je namera da se pokrene završetak privatizacije i obećao da se neće ponoviti dosadašnje greške kada su vlasnici izvlačili novac preko povezanih firmi i opterećivali kupljena preduzeća podizanjem kredita.- Izmenama Zakona o privatizaciji uvodimo potpunu javnost, odgovornost državnih organa i fiksne rokove za završetak posla. Društveni kapital postaje državni, a metodi prodaje su dokapitalizacija, zajedničko ulaganje, opcija kupovine kapitala i poveravanje na upravljanje. Restrukturiranje će se obavljati prema unapred pripremljenom planu i kroz konverziju potraživanja u kapital firme - naveo je Radulović.Nenaplativi kreditiRadulović je najavio da će sledeće nedelje Vladi Srbije biti predstavljeni nacrti četiri zakona, koji su ključni za reforme - o privatizaciji, radu, stečaju i planiranju i izgradnji. Odmah posle toga uslediće javna rasprava, a usvajanje se očekuje do kraja godine.On je istakao da politika zasnovana na stranim direktnim investicijama (SDI) i subvencijama ne funkcioniše.- Ne kažem da nam SDI nisu potrebne, ali moramo da se posvetimo domaćoj privredi, firmama koje posluju ovde, bez obzira na to ko im je vlasnik - istakao je on.Ministarstvo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra pravljenje garantnog fonda, kojim bi se smanjile kamate za sve firme u Srbiji.- Fond za razvoj nije bio dobro rešenje jer je finansirao sve i svašta, bez ikakve kontrole, pa je sada nenaplativo oko 60 odsto kredita vrednih više od milijardu evra - naveo je on i dodao da je nenaplativo i oko 60 odsto zajmova Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.

Vlada protiv smanjenja doprinosaRadulović je priznao da nije prošao njegov predlog da se smanji poresko opterećenje rada kroz progresivno oporezivanje i smanjenje doprinosa.- To su najbolje subvencije za privredu i ključno je za smanjenje sive ekonomije. Dugoročno smanjenje bi trebalo da bude 30 odsto, ali bi se išlo postepeno. Vlada je procenila da bi to ugrozilo deficit budžeta - dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja