Od kocke u budžet ušlo skoro pet milijardi

Kockarnice u Srbiji uspešno posluju

Od kocke u budžet ušlo skoro pet milijardi

InfoBiz -
Iz oko 1.200 legalnih lokala za igre na sreću 2012. u budžet se slilo 4,7 milijardi dinara; Iznos bi bio i veći kada ne bi bilo ilegalnih objekata

BEOGRAD - Neko igra, a neko i dobija.Sudeći prema količini novca koji se od igara na sreću slije u kockarnice, ali i u državnu kasu, reklo bi se da igrači teško da išta od kocke zarade. Od njihove upornosti da „bez motike“ dođu do solidne zarade najveću korist imaju priređivači igara na sreću, ali i država. Tako je prošle godine od naknada prikupljenih od igara na sreću u državnu kasu uplaćeno 4,7 milijardi dinara.Akcije policijeIznos bi bio još veći kad bi nadležne inspekcije uspele da doskoče ilegalnim kockarnicama i sve neprijavljene poker-aparate oporezuju. Osim državi, ovi „ilegalci“ trn su u oku i legalnim kockarnicama i kladionicama, jer su im nelojalna konkurencija.Prema rečima Zorana Puhača, koordinatora Udruženja priređivača igara na sreću, nelegalno tržište procenjuje se na oko 30 do 50 odsto legalnog u Srbiji.- Obim nelegalnog tržišta posebnih igara na sreću vidi se i kroz sporadične akcije policije, kad se čak i u malim mestima zatvori po više nelegalnih kladionica i zapleni preko 100 aparata. Ovih dana stekli su se uslovi da država počne da izdaje licence za igre na sreću preko interneta, što će znatno popraviti prihode budžeta i sprečiti odliv novca iz zemlje - kaže Puhač i dodaje da svi legalni aparati „vraćaju“ više od osamdeset odsto uplate igračima, što je zakonska obaveza.- Ogromna većina uplate kod posebnih igara na sreću (sportsko klađenje, aparati) vraća se igračima i zarada organizatora kreće se oko 10 odsto, a ponekad zna da ode i u minus - ističe koordinator Zoran Puhač.Efikasnija evidencijaU Poreskoj upravi Srbije kažu za Kurir da čine sve da iskorene nelegalne kladionice i kockarnice, jer bi se na taj način znatno uvećao iznos od prikupljenih naknada.- U 2012. godini u budžet Republike Srbije od prikupljenih naknada od igara na sreću skupljeno je i uplaćeno skoro 4,7 milijardi dinara. U toku je izrada projekta elektronskog nadzora priređivača igara na sreću, koji ima za cilj da se izvrši efikasnija evidencija svih vrsta igara na sreću, kao i da se znatno uveća iznos od prikupljenih naknada - kažu u Poreskoj upravi Srbije.

Iskorenjivanje ilegalacaU Sektoru za menjačke i devizne poslove i igre na sreću Poreske uprave ističu da rade na rešavanju problema nelegalnog priređivanja igara na sreću, kako saradnjom s drugim delovima Poreske uprave, tako i saradnjom s MUP:- U saradnji sa udruženjima priređivača igara na sreću, ovaj problem se redovno prati. Preduzimane su akcije na rešavanju nelegalnog priređivanja igara na sreću, a kao primer navodimo rezultate iz PU Sremska Mitrovica, PU Vranje, PU Niš i drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track