PRIVLAČNO ZA INVESTITORE: Stranci u Srbiji kupuju samo stare hotele i hale
Foto: Nebojša Mandić

Beograd i Vojvodina atraktivni za ugostiteljski biznis

PRIVLAČNO ZA INVESTITORE: Stranci u Srbiji kupuju samo stare hotele i hale

InfoBiz -
Privrednici iz inostranstva veruju da je bolje da ulažu u turističke objekte i proizvodne hale nego u lokale i stanove širom naše zemlje

BEOGRAD - Kupuju samo ono što je isplativo.Stranci u Srbiji ne kupuju stanove ni kuće jer od toga ne vide korist, ali ih zato interesuju stari hoteli i proizvodne hale. Što se tiče lokala, njih, naročito u Beogradu, samo iznajmljuju.UlaganjeBoško Bafić iz agencije „Adventis rilestejt menadžment“ iz Beograda kaže da strani državljani u Srbiji kupuju stare proizvodne hale, i to većinom u Vojvodini.- U tim halama žele da pokrenu proizvodnju, koju će prebaciti iz matičnih zemalja. Imali smo dva klijenta koji su tražili hale na teritoriji Vojvodine. Osim hala stranci su zainteresovani i za kupovinu starih hotela koje će renovirati. To naročito važi za stare hotele u Beogradu, gde je teško doći do lokacije za izgradnju novog - kaže Bafić.Prema njegovim rečima, stranci nisu zainteresovani za kupovinu lokala, ali ih zato iznajmljuju da bi u njima pokrenuli vlastiti biznis.- Uglavnom su to lokali za samostalne ugostiteljske radnje. Imali smo jednog Grka koji je tražio lokal u Beogradu u kome bi otvorio poslastičarnicu - priča Bafić.ObnovaDa je strancima Vojvodina privlačna i po pitanju kupovine zemljišta potvrđuje i Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine „Alka“.- Stranci koji dolaze iz zemalja kojima je prema Zakonu o reciprocitetu dozvoljena kupovina zemljišta uglavnom kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini. Uzimaju ga isključivo radi poljoprivredne proizvodnje - kaže Lazarevićeva.Ona potvrđuje da investitori iz inostranstva najviše traže stare hotele.- Te stare hotele oni žele da renoviraju i obnovljene otvore. Kupovina stanova i kuća uopšte ih ne interesuje jer su im oni kod nas preskupi. Po istoj ceni mogu da kupe kvadrat stambenog prostora na nekim atraktivnim destinacijama i izdaju ih po dobroj ceni. Stranci pri kupovini nepokretnosti gledaju samo koliko će od nje imati koristi i koliko će im para ona doneti - objašnjava Lazarevićeva.

I šeik je kupio hotelDa su srpski hoteli privlačni strancima potvrđuje i činjenica da je i prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan početkom jula kupio hotel Jugobanke na Kopaoniku. Ovaj objekat, u neposrednoj blizini žičara, princ Nahjan je video nekoliko meseci ranije kada je posetio Kopaonik. Iako je hotel kupio lično, princ Nahjan ga neće pretvoriti u rezidenciju, već će, izuzev kad on u njenu boravi, hotel biti otvoren za goste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track