ČISTO DA SE ZNA: Ishrana kao ključna komponenta u kontroli šećera u krvi kod dijabetesa
Foto: Shutterstock

ČISTO DA SE ZNA: Ishrana kao ključna komponenta u kontroli šećera u krvi kod dijabetesa

Čisto da se zna -

Dijabetes melitus predstavlja hronično stanje karakterisano povećanim nivoom glukoze u krvi, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne kontroliše adekvatno. Jedan od ključnih faktora u upravljanju dijabetesom jeste ishrana. Ishrana igra vitalnu ulogu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što može značajno doprineti poboljšanju kvaliteta života osoba sa dijabetesom.

Sastav ishrane kod dijabetesa:

Pravilna ishrana kod dijabetesa podrazumeva pažljiv izbor namirnica koje utiču na nivo glukoze u krvi.

Ključni principi u sastavljanju ishrane uključuju:

1. Umeren unos ugljenih hidrata: Ugljeni hidrati direktno utiču na nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom trebalo bi da se fokusiraju na kompleksne ugljene hidrate, poput celih žitarica, povrća i mahunarki, umesto brzih šećera koji mogu brzo povećati nivo glukoze.

2. Pravilan unos proteina: Proteini igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Namirnice bogate proteinima, kao što su riba, piletina, tofu i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, mogu doprineti održavanju ravnoteže u nivou glukoze.

3. Zdrave masti: Odabir zdravih masti, poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova, pomaže u održavanju zdravlja srca i može doprineti boljoj kontroli šećera u krvi.

4. Pravilno doziranje obroka: Podela obroka tokom dana može pomoći u održavanju stabilnog nivoa glukoze. Češći, manji obroci mogu sprečiti nagli porast šećera u krvi.

5. Ograničenje unosa alkohola: Alkohol može uticati na nivo šećera u krvi, stoga je važno ograničiti unos i konzumirati ga uz obrok kako bi se smanjili negativni efekti na glikemijsku kontrolu.

Benefiti pravilne ishrane kod dijabetesa:

Pravilna ishrana kod dijabetesa ne samo da pomaže u kontroli šećera u krvi već može imati i druge pozitivne efekte, uključujući:

1. Održavanje zdrave telesne mase: Održavanje zdrave telesne mase igra ključnu ulogu u kontroli dijabetesa.

2. Prevencija komplikacija: Pravilna ishrana može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom, poput bolesti srca, oštećenja bubrega i problema sa očima.

3. Poboljšanje nivoa energije i opšteg blagostanja: Ishrana bogata hranljivim materijama može poboljšati nivoe energije i opšte blagostanje osoba sa dijabetesom.

Upravljanje dijabetesom zahteva sveobuhvatan pristup, a ishrana igra ključnu ulogu u postizanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Pravilan izbor namirnica, kontrolisane porcije i redovni obroci deo su važne strategije koja može doprineti poboljšanju života osoba sa dijabetesom. Konsultacija sa stručnjakom za ishranu ili lekarom može dodatno personalizovati plan ishrane u skladu sa individualnim potrebama svakog pacijenta.

Uredništvo portala LekarInfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track