ODOBRENO PODIZANJE STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU: Ovu državu čekaju reforme a buduće penzionere niži iznosi na računima
Foto: Shutterstock

IZMENE

ODOBRENO PODIZANJE STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU: Ovu državu čekaju reforme a buduće penzionere niži iznosi na računima

Penzioner -

Češka vlada je u utorak odobrila izmene penzionog sistema zemlje, povećavajući starosnu granicu za odlazak u penziju i snižavajući penzije budućim penzionerima, jer ima za cilj da sistemu uštedi milijarde dolara godišnje.

Reforma se zasniva na postepenim promenama starosne granice za odlazak u penziju, odlažući penzionisanje za sedam meseci za ljude koji sada imaju 52 godine, u poređenju sa sadašnjom starosnom granicom za penzionisanje od 65 godina, prema planovima.

Takođe smanjuje penzije obračunate budućim penzionerima za oko 8 procenata u poređenju sa sadašnjom formulom. Češke penzije, koje se finansiraju iz tekućih doprinosa radnika i preduzetnika, porasle su automatskim povećanjem izazvanim dvocifrenom inflacijom 2022. i 2023. godine, povećavajući njihovu vrednost u odnosu na prosečne plate.

Petr Fiala
foto: AP Peter Dejong

Ova centralnoevropska zemlja, kao i mnoge druge u razvijenom svetu, suočava se sa fiskalnim pritiskom starenja stanovništva zbog dužeg životnog veka i niske stope nataliteta.

- (Promene) će sprečiti kolaps penzionog sistema i obezbediti dostojanstvene penzije i za današnju mladu generaciju - rekao je premijer Petr Fiala.

Reforma kabineta desnog centra ima za cilj da zadrži prosečnu očekivanu starost u penziji na oko 21 godinu. To znači da kada se promeni očekivani životni vek, promeniće se i starosna granica za odlazak u penziju.

Prosečan životni vek u ovoj zemlji je 76 godina za muškarce i 82 godine za žene, prema podacima češkog statističkog zavoda za 2022.

(Kurir.rs/Rojters/preveo: R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track