OVE 3 DRŽAVE SU RAJ ZA PENZIONERE: Najpogodnije za život u starosti, jedna pruža najbolje medicinske usluge, a najbliža je Srbiji!
Foto: Shutterstock

raj na zemlji

OVE 3 DRŽAVE SU RAJ ZA PENZIONERE: Najpogodnije za život u starosti, jedna pruža najbolje medicinske usluge, a najbliža je Srbiji!

Penzioner -

Prema najnovijoj rang listi koju je objavio vebsajt International Living, najbolja zemlja za penziju je Kosta Rika.

Ovo je treći put da se neka država Centralne Amerike plasirala na prvo mesto, tokom poslednje tri decenije.

Ovu zemlju nazivaju još i "Švajcarskom Centralne Amerike", a naročito je popularna za Amerikance, sve zahvaljujući daleko jeftinijem zdravstvenom osiguranju u odnosu na SAD.

Pored mešavine privatnog i državnog zdravstvenog sistema koji pružaju usluge po povoljnim cenama, u glavnom gradu San Hozeu rade lekari koji su većinski školovani u Americi.

Mauricijus, plaža, more
foto: Youtube Printscreen

Kada je reč o klimi, mnogi smatraju Kosta Riku pravim rajem na zemlji. Leto traje od maja do novembra, a zimi se temperatura ne spušta ispod 22 stepena. Uz neverovatne prirodne lepote, tropske plaže i tirkizne vodopade, mnogi kažu da ih je život na otvorenom preporodio.

Druga najbolja zemlja za penziju je mnogo bliža Srbiji, a u pitanju je Portugal. Lepota prirode i blaga klima su i ovde među najistaknutijim faktorima privlačnosti za sve, pa i za one u godinama za penziju. Mediteransko područje garantuje da i zimska prosečna temperatura ne pada ispod 16 stepeni.

Lisabon, Portugalija
foto: Profimedia

Kada se sagleda kvalitet medicinskih usluga, Portugal zauzima 12. poziciju na listi Svetske zdravstvene organizacije i ima privatni i državni sektor. Mnoge bolnice se ponose Međunarodnim zlatnim žigom kvaliteta.

Lisabon, kao glavni grad Portugala, važan je turistički centar sa brojnim muzejima, restoranima, istorijskim mestima i šoping molovima. Međutim, i Porto je privlačan strancima, a u oba grada mnogi govore engleski jezik.

Prema Globalnom indeksu, Portugal spada u jednu od najbezbednijih zemalja na svetu. Ženama je posebno važna činjenica da se osećaju sigurno.

Portugal, Lisabon
foto: Profimedia

- Svake večeri prošetam par kilometara do plaže. Uvek se osećam potpuno bezbedno - kaže Amerikanka Prisila (78).

Treća najbolja zemlja za penziju je Meksiko, zbog svih prirodnih lepota, pristupačne zdravstvene zaštite i prijateljske kulture. Ipak, za Meksiko se najviše interesuju Amerikanci, ne samo zbog toga što mnogi u ovoj zemlji govore engleski, već i zbog blizine koja omogućava unučićima da češće da dolaze u posetu dedama i babama, koji se odluče da tamo provedu penziju.

kurir.rs/Informer

Bonus video:

00:41

NOĆENJE 1.500 DINARA, A PROVOD BOLJI NEGO NA MORU! Ovo je nova TOP DESTINACIJA u Srbiji, lepša i od Zlatibora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track