NAJVEĆU PENZIJU U SRBIJI PRIMA SAMO 63 PENZIONERA: Od cifre će vam se zavrteti u glavi, evo koliko iznosi posle povećanja!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

dobra penzija

NAJVEĆU PENZIJU U SRBIJI PRIMA SAMO 63 PENZIONERA: Od cifre će vam se zavrteti u glavi, evo koliko iznosi posle povećanja!

Penzioner -

Pored toga što u Srbiji prema Zakonu o PIO imamo najnižu moguću penziju, ovaj zakon definiše i najvišu moguću penziju. Prema poslednjem dostupnom statističkom izveštaju Fonda PIO, najviša penzija u Srbiji iznosi tačno 200.475 dinara.

Prema Zakonu o PIO, niko u Srbiji ne može da ima više od 45 godina staža, niti lični koeficijent veći od 3,8. Tako da je ova penzija fiksirana na tom iznosu.

Sa januarskim povećanjem od 14,8 odsto, najveća penzija u Srbiji dostiže 229.745,34 dinara.

Formula za računanje penzija

Formula koja je potrebna da bi se izračunale penzije nije uopšte jednostavna, ali je suština u tome da je veća penzija, ako je bila i visoka plata tokom radnog staža. Visina penzije jednaka je proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Kako tačno izgleda formula?

Godišnji lični koeficijent = Godišnja zarada / Prosečna godišnja zarada

Lični koeficijent = Zbir godišnjih ličnih koeficijenata / Broj godina radog staža

Lični bod = Lični koeficijent * Broj godina radnog staža

Iznos penzije = Lični bod * Opšti bod

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track