DOBRE VESTI ZA PENZIONERE: Država uvodi olakšice za jednu grupu najstarijih, u planu poboljšanje prevoza, a najvažnije je OVO!
Foto: Shutterstock

olakšice za najstarije

DOBRE VESTI ZA PENZIONERE: Država uvodi olakšice za jednu grupu najstarijih, u planu poboljšanje prevoza, a najvažnije je OVO!

Penzioner -

Pokretni bankarski šalter jedna je od novina koju će dobiti penzioneri u ruralnim područjima Srbije, kako bi se poboljšala dostupnost poštanskih i bankarskih usluga.

Ovo je predviđeno strategijom za unapređenje položaja starijih osoba u Srbiji, koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta njihovog života, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju profesor dr Darija Kisić.

- Udeo starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu naše zemlje je 22,1 odsto, što znači da je u ovoj kategoriji više nego svaki peti stanovnik. Najstarije stanovništvo živi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosečna starost muškaraca 43,09, a žena 45,49 godina, dok je na nivou cele zemlje - 43,8 - kazala je Kisić.

Sa fenomenom starenja i smanjenjem radno sposobne populacije, kako je primetila ministarka, suočene su sve zemlje, pa i najrazvijene. U budućnosti će za svaku od njih biti izazov da obezbedi održiv penzioni sistem.

Umaju ove godine, ukupno 1.646.188 naših građana primalo je penzije, od čega starosne 1.081.594, invalidske 236.404 i porodične 328.190.

Kao posebni ciljevi strategije istaknuti su: unapređenje javnih usluga za ljude u trećem dobu, posebno u ruralnim područjima, pristup programima celoživotnog učenja, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti u lokalnim zajednicama, unapređivanje zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije od nasilja, povećanje svesti populacije o potrebama i mogućnostima starijih od 65.

Svaka lokalna samouprava moraće da uspostavi evidenciju o starijima bez porodičnog staranja, na osnovu koje će se izraditi plan pomoći i podrške.

U Predlogu, osim "pokretnog bankarskog šaltera" za ruralna područja, pominje se i unapređenje javnog prevoza ka selima, adaptacija javnih objekata tako da budu pristupačni starijima sa invaliditetom, pomoć i podrška porodicama koje brinu o starijim članovima domaćinstva, vežbanje digitalne pismenosti, ovladavanje novim medijima komunikacije...

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track