HUMANI BOŽIĆ U SUBOTICI: Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi
Foto: Promo

HUMANI BOŽIĆ U SUBOTICI: Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Održiva budućnost -

Sunčan je zimski dan u Subotici, ali nije mnogo hladno tako da ne smeta što se vrata Crvenog krsta a svaki čas otvaraju i zatvaraju-tu su volonteri, zaposleni Crvenog krsta, svi u svojim uniformama ali ovog puta oko vrata su im raznobojne svetiljke, imaju rogove irvasa ili kapu Deda mraza, sve zbog akcije dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Humani Božić" koju prave već 21. godinu zaredom. Sve se šareni, mnogo dece oko davalaca krvi, tu je i Deda Mraz sa Novogodišnjim paketićima, sendviči, slatkiši i 8 punih transfuzijskih kreveta davalaca krvi.

Paketići su za decu koja dolaze u pratnji dobrovoljnih davalaca krvi, a redovni davaoci dolaze i sa decom i bez njih da se vide sa prijateljima, navikli su, kažu na ovu akciju, neki su dali krv na prethodnoj akciji ali dođu i da prave društvo svojim "lepšim polovinama" koje su odlučile da godinu završe na ovaj humani način.

1 / 5 Foto: Promo

Uroš Milovanović, advokat, sa svojih 36 godina danas je dao krv 8 put. On je i volonter Crvenog krsta, član Upravnog odbora i veoma je ponosan na obe činjenice."Počeo sam sa pravnim savetima Crvenom krstu a onda ostao u organizaciji" kaže.

Osmeh sa lica ne skida ni Melinda Tot Demek (49) iz udruženja Leuka. Ovo udruženje je prisutno na svim akcijama, dobrovoljnog davanja krvi jer promoviše davanje matičnih ćelija hematopoeze. Melinda, kao nekadašnji pacijent i medicinska sestra odlično zna koliko je vredna svaka jedinica krvi jer su njoj samoj spasile život.

Nije samo tu transfuzija iz Subotičke bolnice, tu su i lekari i osoblje Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja-obezbeđuju svim davaocima kompletan zdravstveni pregled a sve se obavlja uz smeh, tihu muziku u novogodišnjoj atmosferi. Sve to pod budnim okom dr Siniše Trajkovića, sekretara Crvenog krsta Subotica koji sa svakim progovori po neku lepu reč.

Za ovaj humani Božić, za samo tri sata, prikupljeno je 57 jedinica krvi... bila bi i najmanje jedna više da se Deda Mraz nije toliko umorio od silnih paketića da je morao da odloži davanje krvi za drugi put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja