AKTIVNA MOBILNOST U NOVOBEOGRADSKOM NASELjU Mališani iz blokova 19a i 23 obeležili Evropsku nedelju mobilnosti
Foto: Evropska nedelja mobilnosti

AKTIVNA MOBILNOST U NOVOBEOGRADSKOM NASELjU Mališani iz blokova 19a i 23 obeležili Evropsku nedelju mobilnosti

Održiva budućnost -

U organizaciji NVO „Moj lepi grad“ i EU info centra uz učešće mališana iz OŠ „Laza Kostić“ u petak 22. Septembra u periodu od 10 do 17 časova obeležili smo EUROPEAN MOBILITY WEEK - Evropsku nedelju mobilnosti 2023. održavanjem interaktivnih radionica „Aktivna mobilnost u novobeogradskom naselju“ i „Štedimo energiju“ u stambenim naseljima Blok 19a i Blok 23 i u prostoru EU info centra – EU u Srbiji u Beogradu.

Cilj svih aktivnosti je da mališanima podignemo svest o tome koliko svakodnevni izbori o načinu kretanja utiču na uštedu energije, smanjenje zagađenja i klimatske promene pod sloganom „Štedimo energiju“ .

„Učenici OŠ “Laza Kostić“ drugu godinu zaredom učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti koja se obeležava u svim gradovima Evrope i učestvuje oko stotinak učenika. Jako nam je važno da tu vezu između 19a i 23 bloka prikažemo kao puteve bezbednosti, da deca nauče da prelaze te frekventne raskrsnice bezbedno i pažljivo, a ujedno da štede energiju, da koriste svoje nogice, bicikle, trotinete, što manje da idu automobilima, a da što više budu aktivni. Radnim danima, vikendom, svakodnevno imaju potrebu da prelaze frekventne raskrsnice i to nam je mnogo važno da nauče bezbedno da prelaze. Danas smo svašta nešto naučili: i šta znače određeni elementi semafora, kako prelazimo na pešačkom prelazu. Vrlo je edukativno i kao što možete videti vrlo su raspoloženi i zadovoljni onim što su naučili.“ – izjavila je Aleksandra Tošić, v.d. direktorka OŠ „Laza Kostić“

1 / 12 Foto: Evropska nedelja mobilnosti

„Mi se nalazimo ovde u Bloku 19a na Novom Beogradu i mi se trudimo da deca koja imaju između 8 i 10 godina nauče nešto o mobilnosti. Evropska nedelja mobilnosti promoviše u celoj Evropi da koristimo više bicikl, javni prevoz ili da samo šetamo. I to je ideja koja je nama važna, zato što je to zaštita životne sredine, a zaštita životne sredine je na kraju dobra za sve nas. Srbija može biti ponosna, zato što je 25 gradova učestvovalo u ovogodišnjoj nedelji mobilnosti koji se završava sutra, u celoj Evropi učestvuje 3000 gradova. – dodao je Patrik Šmelcer, savetnik za medije pri EU Delegaciji

„Deca su danas aktivno učestvovala u radionici održive urbane mobilnosti, shvatajući da efikasnije korišćenje resursa i energije može transformisati naše gradove u zdravije i čistije zajednice– mali koraci danas mogu napraviti velike promene sutra!“ - naglasio je Ognjen Todorović, načelnik Odeljenja. za urbanu mobilnost Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda na kraju događaja.

Događaj je nastavak uspešno realizovanih aktivnosti u stambenom naselju Blok 19a na Novom Beogradu u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2022. godine.

Kako je izgledala edukativna šetnja, vožnja bicikla i trotineta, prelaženje pametnih raskrsnica između Blokova 19a i 23 i vožnja elektro autobusom? Kako su mališani iz OŠ „Laza Kostić“ rešavali edukativni kviz sa simulacijom praktičnih saobraćajnih situacija? Na koji način su najmlađi unapredili znanja o ekološkim vidovima kretanja u urbanom okruženju? – možete saznati putem videa i foto materijala u prilogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja