HRVATSKA PROMENILA STATUS MASLINOVOM ULJU: Maslinarima bili veći rashodi, nego prihodi! Odmah im laknulo
Maslinovo ulje često košta više od 12 evra po litru.
Maslinari širom Hrvatske konačno mogu da odahnu. Naime, Evropska komisija je potvrdila da maslinovo ulje nije prerađevina, već poljoprivredni proizvod, što znači da više neće morati da se upisuju u registre poreskih obveznika, samo da bi mogli da proizvode i prodaju svoje ulje.
Zbog visokih dažbina, državi su davali više nego što bi njima ostajalo. Maslinar Jakša Najev, zatražio je pomoć od evropske poslanice Biljane Borzan, nakon čega je poslanica pokrenula zvanično pitanje nadležnim institucijama Evropske unije.
U odgovoru se potvrđuje da je maslinovo ulje "prerađevina prvog reda", što ga po zakonu stavlja u isti rang kao i primarne poljoprivredne proizvode.
Ipak, kako ističe Najev, ta terminologija je čak i zbunjujuća, jer maslinovo ulje nije rezultat složene prerade, već jednostavnog mehaničkog ceđenja ploda masline – voćke koja se smatra poljoprivrednim proizvodom.
Razlika između dva ulja
Dok hrvatski maslinari imaju problema sa birokratijom, kupci se suočavaju s potpuno drugačijim problemom. Zbog visokih cena domaćeg maslinovog ulja, koje često košta više od 12 evra po litru, mnogi se odlučuju da kupuju maslinovo ulje u prodavnicama, koje često nije toliko kvalitetno, ali je jeftinije.
Srećko Gros, predsednik Zagrebačkog instituta za maslinarstvo, pre nekoliko meseci je u razgovoru upozorio na razliku između autentičnih i industrijskih ulja.
"Veliki deo lošijih ulja dolazi iz industrijskih postrojenja. Loša maslinova ulja, koja se dobijaju u velikim količinama, potiču iz velikih pogona gde se ulje izvlači iz komine, dakle iz otpada koji ostaje nakon ceđenja maslina, pomoću organskih rastvarača se iz ostataka izvlače preostale količine ulja", rekao je Gros.
BiznisKurir/Dnevno.hr