Slušaj vest

Tradicionalni specijaliteti, najukusnija pića, poslastice, muzički hitovi i najlepši pogled sa Tornika učinili su da i ovo Sretenje na Gold gondoli bude „zima za priču“. Posetioci svih generacija su imali priliku da tokom praznika dožive Zlatibor svim čulima i ponesu nezaboravne uspomene. Zato nije ni čudo što se za tri dana praznika gondolom prevezlo čak 5.000 putnika.

Posebna atrakcija na vrhu Zlatibora, na Torniku, bila je jedna šatrica ispod koje su vredne ruke bake Drage iz Jablanice spremale posebnu poslasticu i to na „smederevcu“. Baka Draga je spremala krofne, koje su mirisom mamile posetioce da čekaju u dugom redu.
- Napravila sam 400 krofni taj dan i da sam imala još toliko sve bi se prodale. Svi koji su ih probali hvalili su ih, a neki su se ponovo vraćali da ih kupe – kaže ponosno baka Draga.

Gold gondola 03 - smederevac.jpg
Foto: Z.G.

Ona kaže da je posebna atrakcija to što se spremalo na „smederevcu“, koji je tu donet tu sa Tornika i loženje drvima.

- Gold gondola želi da sve bude autentično, pa otuda i ovaj „smederevac“. A verujte mi, imam i ja kući ovaj šporet na drva i sve što se na njemu sprema kuva i peče mnogo je ukusnije nego na električnom šporetu. Evo, sada spremam pite sa sirom, kajmakom i jajima za Gold gondolu, koje će da ponesu na sajam u Beogradu – kaže baka Draga i dodala je da joj je od svega najlepše druženje.

Gondola - smederavac.jpg
Foto: Z.G.

Gondola je za tri dana praznika za turiste, pored Drage da pravi krofne, angažovala i kuvare da prave pržene krompiriće, uštipke, palačinke po domaćim receptima, a sve se spremalo na „smederevcu“. Još služeno sa organskim mlečnim proizvodima bilo je carstvo za čulo ukusa.

Sretenje Gold gondola 04.jpg
Foto: Z.G.

- Spoj prirode i tradicionalnih ukusa dočarali su toplinu domaće kuhinje. Ovo je mesto susreta i doživljaja gde nudimo novi luksuz današnjice – spoj prirode, zabave, edukacije i tradicionalnih ukusa negujući autentičan duh Zlatibora – navode u Gold gondoli.
Svi ovi događaji su praćeni DJ žurkom.