NAJSKUPLJI DOČEK U ISTORIJI OVOG PRIMORSKOG GRADA: Hrvatskom pevaču 60 hiljada evra, glavnoj zvezdi 7 puta više, noćenje PAPRENO
Do dočeka Nove godine ostalo je nešto više od mesec dana, a pripreme u Dubrovniku već su u punom jeku. Na Stradunu će pevati italijanski pevač Zukero i Toni Cetinski, a slobodnih smeštajnih kapaciteta još uvek ima.
Zimski festival na Stradunu je u punom zamahu. Za najvažniju noć u godini na pozornici će nastupati Zukero, koji će Dubrovčane uvesti u 2025. godinu.
- Nisam baš fan njegove muzike, posebno tog žanra, ali možda će se dopasti drugima - kaže Đani iz Dubrovnika.
- Da, izbor je okej - smatra Dita.
Iz gradske uprave smatraju da će ovaj doček privući veliki broj turista iz Evrope, a biće to i najskuplji doček u istoriji Dubrovnika.
- 60.000 evra, koliko košta Toni Cetinski, biće plaćeno iz gradskog budžeta. 400.000 evra, koliko košta Zukero, biće pokriveno sponzorima - izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.
Smeštajni kapaciteti se polako popunjavaju. Privatni iznajmljivači su zadovoljni. Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje, otkriva brojke:
- Oko 200 do 300 rezervacija, što je lepa brojka. Online kanali imaju oko 25 posto slobodnih kapaciteta, većina objekata je zatvorena jer ne rade zimi, ali se može naći smeštaj za oko 100 evra po noćenju.
Ove zime u Dubrovniku će raditi 15 hotela, među kojima i jedan visoke kategorije. Mario Matković, direktor hotela, kaže da je popunjenost veoma dobra:
- Ali nije samo zbog Zukera, popunjenost je dobra i zbog zimskog festivala koji traje tokom celog decembra.
Slobodnih soba još uvek ima, ali ne mnogo, kaže Matković. Iz Turističke zajednice ove godine više usmeravaju svoje marketinške aktivnosti na privlačenje stranih gostiju, posebno iz destinacija sa kojima Dubrovnik ima avionske linije.
- Pre nekoliko dana imali smo rezervaciju koja pokazuje da je oko 4000 gostiju već rezervisano za boravak u hotelima. Prošle godine bilo je oko 7000 u hotelima. Znamo da je nakon objave koncerta Thompsona, broj rezervacija naglo porastao - poručuje Miroslav Drašković, direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
biznis.kurir.rs/dnevnik.hr
KILO CENI 6.000! MILOŠ NAPRAVIO ČUDO NA DEDOVINI U SELU NAZVANOM PO SVETOM SISOJU! Sve što proizvede to i proda, pakuje u bočice od 100 ml i naplati 600 dinara