CENE STRUJE OSTAJU ISTE DO KRAJA GODINE: Nema promene tarife za domaćinstva, EPS se sprema za zimu
Foto: Danilo Mijatović

CENE STRUJE OSTAJU ISTE DO KRAJA GODINE: Nema promene tarife za domaćinstva, EPS se sprema za zimu

Novčanik -

Cena električne energije za domaćinstva ostaće na ovom nivou do kraja godine i biće među najnižima u Evropi – rekao je Dušan Živković, generalni direktor Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, u Jutarnjem dnevniku RTS. On je naglasio da su otvaranje tržišta i nova situacija na tržištu električne energije nametnuli nova pravila i zbog toga je EPS usvojio nove metodologije za komercijalne kupce.

- Cilj tih metodologija je dalje unapređenje odnosa sa privredom, više mogućnosti i veća fleksibilnost za ugovaranje cena električne energije. To će omogućiti da privreda bolje planira i optimizuje svoju potrošnju naspram cena na tržištu i da efikasnije koristi energiju. Novine su kvartalno usaglašavanje i to da će berzanske cene dominantno uticati na ugovore sa komercijalnim kupcima. Velike fluktuacije koje se dešavaju neće biti na štetu bilo EPS, bilo potrošača - rekao je Živković.

Prvi čovek EPS je istakao da je ovo leto jedno od najtoplijih i da je zabeležena istorijski najveća letnja potrošnja, koja je podmirena iz proizvodnje EPS uz obezbeđenu energiju na tržištu.

Dušan Živković
foto: Danilo Mijatović

- Planirano nabavljamo električnu energiju i u toku su remonti elektrana, a jedan od ključnih projekata je revitalizacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“, dragulja srpske elektroprivrede. Posle sedam meseci radova, ova RHE proizvodiće električnu energiju još 40 godina. Reverzbilna HE „Bajina Bašta“ ima snagu od 600 megavata, što je značajan udeo u portfoliju i očekuje se da bude na mreži krajem novembra ili početkom decembra. Bićemo spremni za zimu – naglasio je Živković.

On je naveo i da je ovo leto sušno i da je hidrologija niža od prosečne, ali da su HE dobro radile. Proizvodnja uglja se stabilizovala, deponije su na visokom nivou od 1,6 miliona tona, a u akumulacijama je 450 GWh.

- Letos kada se desio „blackout“ u regionu, EPS je pokazao da ima svoju energetsku stabilnost i da planira dobro. Radimo i planiramo da zimu dočekamo sa punim deponijama i akumulacijama, mada je teško prognozirati dotok vode. Prva faza probnog rada novog bloka B3 u Kostolcu je završena, pripremaju se aktivnosti za garancijska ispitivanja i u naredne dve nedelje trebalo bi da se pripremimo za narednu fazu i preuzimanje ovog bloka – rekao je Živković.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track