NI IBARSKA NIJE ŠTO JE NEKAD BILA, ČEKA NAS PAPRENA CENA ZIMNICE: Ni ispod cerade više nije povoljno - Prodavci 'šiju' sa ciframa!
Foto: Pawe Radomski / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, RINA

NI IBARSKA NIJE ŠTO JE NEKAD BILA, ČEKA NAS PAPRENA CENA ZIMNICE: Ni ispod cerade više nije povoljno - Prodavci 'šiju' sa ciframa!

Novčanik -

Kako protiču dani i nedelje bez kiše tako na čačanskoj i obližnjim pijacama cene povrća rastu. Vreo talas je spržio useve, zbog čega gotovo svakodnevno cene paprike, paradajza i drugog povrća rastu.

Reka Zapadna Morava je odavno na biološkom minimumu, a potoci su presušili. Po selima iz lokalnih vodovoda vode nema dovoljno ni za piće ni ishranu životinja, Živa u termometru se danima kreće oko 40 podeoka pa su odlukom Gradskog veća Čačka uvedene mere štednje. Da bi vode bilo dovoljno za stanovništvo, zabranjeno je polivanje bašta, parkova i sl.

Već sada je izvesno da će cene povrća na pijacama u čačanskom kraju biti skuplje nego lane. Priprema zimnice takođe.

- Prošle sedmice je paprika za pečenje na pijaci u Mrčajevcima bila 150 dinara, u Čačku oko 180. Već u ponedeljak u Mrčajevcima je bila 200 i to direktno od povrtara iz Katrge i Mrčajevaca, kojima Morava protiče pored imanja - priča Beograđanka Vera koja je želela da odmor u Mrčajevcima iskoristi za pripremu zimnice.

pijaca, povrće
foto: Kurir

- Po sadašnjim cenama to se apsolutno ne isplati, jer za pripremu ajvara je još uvek rano. Isuviše je toplo da bi se zimnica koju pripremam bez konzervanasa održala po ovolikim vrućinama. Kako su cene krenule da rastu bojim se da ćemo ovog leta ostati željni paprike - priča Vera.

Povrtari kažu da je suša prepolovila ovogodišnji rod za koji tvrde da je i dodatno ugrožen vrućinama koje ne jenjavaju.

- Konkretno za papriku neće biti berbe drugog kola, kao svake godine. Ovo što smo ubrali, ubrali smo...Umesto da proda tonu paprike i na njoj zaradi, povrtari će na ovo malo što je prvoklasno morati da prodaju skuplje da bi izvukli uloženo. Stabljike su potpuno izgorele i zbog suše preostali plodovi paprike na njima neće moći da "izrade". Kupus se naveliko seče i ko je imao sistem navodnjavanja imao je i roda. Cena belog kupusa je na njivi od 50 do 60 dinara, na veliko. Na pijaci je skuplji. Crni luk je ove godine podbacio, ali ne po količini roda, već po kvalitetu, počeo je da truli. Na velikim pijacama, poput čačanske, Zelene, još se može naći razno povrće po nešto nižim cenama, ali bi bilo pošteno kupcima priznati poreklo te robe. Kupac treba da zna koje potiče iz uvoza, a koje iz domaće proizvodnje. Jeftinije je uvozno - priča povrtar iz Katrge koji u ovom i susednom selu Mrčajevci ima tri hektara pod zasadima krastavca kornišona, paprike, belog i crvenog kupusa.

pijaca, povrće
foto: Kurir

Na Zelenoj pijaci u Čačku paprika se trenutno kreće od 200 do 250 dinara po kilogramu. Po 180 se može naći ona "na kutiju", odnosno kupac kupuje spakovanu papriku u kutiju od banana, bez mogućnosti da bira plodove, već plaća ono sto se u njoj zatekne.

Ibarska magistrala je i dalje poznata kao najveća pijaca na otvorenom u Srbiji. Idući od Preljine, pa duž magistrane kroz Preljinu, Balugu, Stančiče, Mojsinje, Donju Gorevnicu i Mrčajevce na svakih stotinak metara se nalaze improvizovane tezge lokalnih povrtara koji pored magistrale prodaju voće i povrće iz svojih zasada. Tu su cene za nijansu niže nego na pijacama, a kupci na ovim lokacijama rado kupuju, jer na licu mesta mogu da se dogovore oko cene, naročito ako kupuju veće količine.

Prošle godine se tegla ajvara od 750 mililitara proizvedena u domaćoj radinosti kretala od 1.200 do 1.500 dinara. Domaćice su ajvar od pečene paprike spravljale od svog povrća ili su je nabavljale po ceni od 160 do 180 dinara.

1 / 6 Foto: Kurir

BiznisKurirr.s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja