STIŽE DODATNIH 100.000 DINARA OD DRŽAVE! Evo ko ima pravo na ovaj novac i kako da se prijavite!
Foto: Shutterstock

STIŽE DODATNIH 100.000 DINARA OD DRŽAVE! Evo ko ima pravo na ovaj novac i kako da se prijavite!

Novčanik -

Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i „Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga” Varna, „Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije” Bresnica i „Udruženja odgajivača goveda rase Limuzin Srbije” Subotica, zaključen je u Vladi Srbije.

U prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića, sporazum je sa predstavnicima pomenutih udruženja potpisao ministar dr Aleksandar Martinović.

Usaglašeno je da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najkasnije u toku 2025. godine usaglasiti i završiti pravni akt kojim bi se definisao status „Aktivnog poljoprivrednika”, a u cilju usaglašavanja sa propisima Evropske unije. Usaglašeno je i da neće doći do diskriminacije bilo koga od poljoprivrednika, već će se samo na određeni način podstaći oni proizvođači kojima je to osnovna i jedina delatnost, odnosno izvor prihoda.

Takođe, kako je Ministarstvo poljoprivrede sprovelo rejonizaciju u oblasti vinogradarstva, a pri kraju je i regionalizacija za oblast voćarstva, Sporazumom je određeno da se implementacija izvrši do početka 2026. godine, a da se u međuvremenu krene sa aktivnom izradom regionalizacija za ostale grane poljoprivrede. Takođe je potvrđeno da će se svim poljoprivrednim proizvođačima koji su se, u aprilu 2024. godine prijavili na Javni poziv za podsticaje za kvalitetne priplodne krave, isplatiti dodatnih 100.000 dinara za krave koje su se prvi put otelile (prvotelke) i da će se sa ovom merom nastavi i u narednom periodu.

krave, krava
foto: Rina

Strane su se usaglasile i da će se, nakon sagledavanja celokupne situacije vezane za kupovinu priplodnih grla i mlečnih i tovnih rasa na domaćem i inostranom tržištu, uskladiti podsticajne mere odnosno novčani iznosi. Takođe, usaglašeno je da će od 2025. godine podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave i kvalitetne priplodne tovne krave iznositi 55.000 dinara po grlu i da će se sa ovom merom nastaviti i u narednom periodu, kao i da će potrebna količina dizel goriva za različite poljoprivredne delatnosti biti dogovorena nakon izračunavanja potrebnih finansijskih sredstava, a u granicama predviđenog budžeta.

Sporazumom je definisano da će se u narednom periodu raditi na iznalaženju što boljeg mehanizma i potrebnih finansijskih sredstava za investiciona ulaganja u izgradnju i opremanje farmi, kao i na pronalaženju adekvatnog rešenja kako bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućilo da ostvare pravo na podsticaje za prirodne livade i pašnjake, uz uslov da poljoprivredno gazdinstvo ima najmanje jedno uslovno grlo po hektaru pašnjaka ili prirodnih livada.

Takođe, kada je reč o podsticajima za korisnike obradivog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu po pravu prečeg zakupa, detaljno će se razmotriti uslovi da ne bi došlo do prevelike diskriminacije poljoprivrednika, zbog neravnomerne regionalne raspoloživosti državnog poljoprivrednog zemljišta, a obuhvaćeni su i podsticaji za žene koje se bave proizvodnjom mleka, a u smislu iznalaženja mogućnosti i stimulisanja žena koje se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja će se aktivno, po ukazanoj potrebi, uključiti u izradu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja pri izradi pravilnika i drugih akata u cilju unapređenja govedarske prozvodnje.

Biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track