"KUPUJEŠ LI TI IŠTA? NIŠTA!" Upoznajte Gavrića, čoveka koji ne ide u prodavnicu i ne kupuje ništa sem jedne stvari! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

od čega živi, šta jede

"KUPUJEŠ LI TI IŠTA? NIŠTA!" Upoznajte Gavrića, čoveka koji ne ide u prodavnicu i ne kupuje ništa sem jedne stvari! (VIDEO)

Novčanik -

Prezadovoljan, ne bih se menjao za predsednika, kratko veli na pitanje kako živi

"Kupuješ li ti išta u prodavnici?... Ništa!", kao iz topa odgovara čovek koji ne ide u radnju i nikad ništa ne kupuje u supermarketu!

Barem kad je reč o hrani...

Pa kako i od čega živi, šta jede?, automatski se nameće pitanje koje ima samo jedan odgovor: Ne kupuje ništa jer sve što mu treba proizvede sam na svom imanju sem 1 stvari zbog koje ipak mora u radnju a to je brašno jer samo žita svog nema.

Dominko Gavrić
foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

Inače, sve drugo proizvodi sam - drži i sam muze koze, siri sir, zatim drži svinje, kokoške, piliće i čitavu baštu u kojoj nema čega nema - paradajza, krastavaca, salate, pasulja, paprika, blitve, krompira, kupusa... Ima i svoje voće za koje kaže da je ove godine odlično rodilo pa će biti i rakije i pekmeza.

Reč je o Dominku Gavriću iz Kovačića kod Novoga Travnika koji živi potpuno sam u selu a sem brašna koje kupuje u prodavnici, sve drugo proizvede na svom imanju.

Dominko Gavrić
foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

U bašti gaji krompir, kupus, pasulj, tikve i sve drugo povrće koje čak i prodaje kada se pojave viškovi. Dugo godina voće nije bolje rodilo kod Dominka pa će na jesen biti i rakije ali i pekmeza, suvih krušaka, jabuka, trešanja, šljiva, oraha...

- Šljive ove godine rodile, Bože sačuvaj - kaže vredni gazda.

On ustaje u 5 i radi i po 14 sati dnevno jer brine o gotovo stotinak raznih životinja.

Naučio je i da pravi kozji sir a u ovo vreme vrućina svoje svinje hrani bananama, breskvama, šljivama i drugim povrćem koje prodavnice bacaju nakon što im istekne rok a prijatelji mu kad uzmognu poteraju gore u selo.

Dominko Gavrić
foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

Dominko je bio jako bolestan dok je živeo u Hrvatskoj kao prognanik. Kad se vratio svojoj kući u Bosnu u kojoj je bez struje živeo punih pet godina, veli da su sve bolesti otišle od njega.

Inače, sve što proizvede potpuno je prirodno, ni dinara ne daje na veštačka đubriva a povrće mu od plamenjače čuva kopriva!

Dominko Gavrić
foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

Objasnio je i kako pošto se i sam uverio da deluje ono što su naši stari radili vekovima. Povrće u bašti samo mu se zaliva izvorskom vodom koja teče iznad njegovog imanja.

I sam se smeje na primedbu da nema ni grama sala a i kako bi kad dnevno nabije i po 15 kilometara dok prođe baštu, pa pomuze koze, nahrani svinje...

Na pitanje kako mu je i kako živi, veli da je prezadovoljan.

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

- Prezadovoljan, ne bih se menjao za predsednika! Lep vazduh, lepa priroda, svoj na svom, sve zdravo..., kaže i dodaje da mu je sav kašalj koji ga je gušio nestao posle mesec dana otkad se vratio na svoje imanje u BiH.

Od tri svinje koje će imati po 250 kila jede meso celu godinu, suši, a ne kupuje ništa.

Iako živi potpuno sam, kuća mu je kao apoteka, sve na svom mestu a tokom godina se usavršio i u sirenju vrhunskog kozjeg sira i u sušenju mesa.

Kurir.rs/SĐP/Youtube Srećko Stipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja