RADI SE OD KUĆE, A SATNICA PREKO 200 €: Velika je potražnja za ovim radnicima, a uslovi ne mogu da budu idealniji!
Foto: Shutterstock

traženi

RADI SE OD KUĆE, A SATNICA PREKO 200 €: Velika je potražnja za ovim radnicima, a uslovi ne mogu da budu idealniji!

Novčanik -

Sve više Amerikanaca radi slobodno - frilenseri, a kako potražnja za nezavisnim radnicima raste, tako se povećava i dostupnost visoko plaćenih prilika, upravo, za njih.

Broj profesionalaca koji rade kao "frilenseri" u SAD dostigao je najviši nivo u istoriji 2023. godine, povećavši se na 64 miliona ljudi, ili 38 odsto američke radne snage, sa 60 miliona godinu ranije, prema nedavnom istraživanju kompanije Upvork.

- Kompanije se sve više oslanjaju na "frilensere" kako bi uštedeli na broju zaposlenih i troškovima nekretnina - rekao je nedavno za CNBC Make It Joav Hornung, šef odeljenja za vertikale i inovacije u kompaniji Fiverr.

Frilenseri
foto: Shutterstock

Mnogi od ovih poslova zasnovanih na projektima mogu doći sa šestocifrenim isplatama. Broj nezavisnih radnika koji zarađuju oko 100.000 evra ili više godišnje, porastao je za 53 odsto između 2021. i 2023. godine, prema izveštaju kompanije MBO Partners.

Ipak, usluge za koje ljudi angažuju "frilensere" stalno se menjaju, a na osnovu istraživanja, identifikovani su pet poslova, na osnovu više od 250.000 oglasa na sajtu Freelancer.com.

Svi ovi poslovi mogu da se obavljaju od kuće i plaćaju preko 100 evra po satu:

1. Programiranje - oko 230 evra

2. Razvoj i upravljanje e-trgovinom - oko 230 evra

3. Grafički dizajn - oko 130 evra

4. Transkripcija - oko 187 evra

5. Kreativno pisanje - oko 130 evra

200 evra, evri, pare, novac
foto: Shutterstock/Amarin A

- Dok su programiranje, grafički dizajn i drugi tehnološki poslovi dugo bili traženi, potražnja za izvođačima e-trgovine je "eksplodirala" poslednjih meseci - rekao je Sebastijan Siseles, međunarodni potpredsednik u Freelancer.com, za CNBC Make It.

Takođe, dodao je da globalno tržište e-trgovine stalno raste u poslednjih nekoliko godina, što je trend koji je ubrzan tokom pandemije Covid-19.

- Od tada je sve više kompanija moralo da pređe na onlajn poslovne modele. Ovo je izazvalo potražnju za drugim slobodnim uslugama u vezi sa vođenjem sajta za e-trgovinu - ističe Siseles.

kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja