U OVOM GRADU ZABELEŽENA MAKSIMALNA CENA JAGNJADI, EVO I ZBOG ČEGA: Na stočnim pijacama je moralo da se izdvaja OVOLIKO novca!
Foto: Profimedia

ponuda

U OVOM GRADU ZABELEŽENA MAKSIMALNA CENA JAGNJADI, EVO I ZBOG ČEGA: Na stočnim pijacama je moralo da se izdvaja OVOLIKO novca!

Novčanik -

Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad otkupne cene krava za klanje u klanicama na području moravičkog regiona. Otkup se najčešće odvijao za 240 din/kg, a obim otkupljenih grla bio je prosečan.

U klanicama na području južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, na dominantnih 330 din/kg. Ponuda i otkup bili su veoma slabi.

Krava, Stoka, štala
foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Najčešća cena tovnih bikova simentalske rase, telesne mase preko 500 kilograma, iznosila je 365 din/kg, na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za telad pomenute rase su kupci trebali da izdvoje 820 din/kg, krave za klanje 250 din/kg.

Klaničari sa ovog područja su otkupljivali telad iste rase po dominantnoj ceni od 700 din/kg, dok su za otkupljene krave za klanje, simentalske rase, plaćali 280 din/kg.

Prasad do 25 kilograma - 580 din/kg

Otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, dostigla je iznos od 580 din/kg, dok je kod tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, dominirao iznos od 260 din/kg u klanicama na području podrinjskog regiona.

ovce, pasir, ovčar, Ahmed Žubaj
foto: Printscreen/Youtube/Dijana Hodžić

To ukazuje na rast cena obe kategorije svinja u odnosu na prethodni period. Rast otkupne cene tovnih svinja evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 240 din/kg.

Prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, i tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma, bile su jeftinije, u odnosu na predhodnu sedmicu, na pijaci žive stoke u Čačku. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 460 din/kg, a za svinje 320 din/kg.

SKUPLJA JAGNJAD

Protekle sedmice je postignuta maksimalna prodajna cena jagnjadi na pijaci žive stoke u Nišu, zbog vrlo slabe ponude. Dominirao je iznos od, čak 600 din/kg. Jagnjad su, uprkos dosta dobroj ponudi, bila skuplja u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona.

Dominirao je iznos od 570 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 500 din/kg i pad cene koza na 120 din/kg zabeležili su reporteri STIPS iz Leskovca, u sedmici za nama. Ponuda jagnjadi bila je prosečna, a koza slaba.

afrička kuga, svinje
foto: Privatna Arhiva

U sedmici za nama, je na stočnoj pijaci u Vranju, zabeležen pad prodajne cene jagnjadi i jaradi, jer su kupci za kupovinu jagnjadi trebali da izdvoje 400 din/kg, dok je kod jaradi dominirao iznos od 400 din/kg.

Protekle sedmice su klaničari sa područja braničevskog regiona po višim cenama otkupljivali ovce. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Pored ovaca otkupljivali su još i šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg. Ponuda obe kateorije ovaca je bila prosečna.

(Kurir.rs/Agroklub)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja